Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Klub slovenskih študentk in študentov na Dunaju jubilej praznoval jugonostalgično

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 11. 2023 / 12:36
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.11.2023 / 18:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Klub slovenskih študentk in študentov na Dunaju jubilej praznoval jugonostalgično
Slovenskih zastav ni bilo, jugoslovanskih pa zato toliko več. FOTO: FB KSŠŠD

Klub slovenskih študentk in študentov na Dunaju jubilej praznoval jugonostalgično

Klub slovenskih študentk in študentov na Dunaju (KSŠŠD) letos praznuje častitljiv jubilej, 100-letnico obstoja. Proslavil jo je mladostno, s slavnostnim Klubskim plesom v začetku meseca v dvorani Sofiensäle v središču mesta, ki se ga je udeležilo nad 400 gostov, med njimi veliko zdajšnjih in nekdanjih študentk in študentov.

Med povabljenimi gosti je bil tudi slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina, ki je v priložnostnih nastopih izpostavil pomen, ki ga ima KSŠŠD ne zgolj v vsakdanjem življenju študentk in študentov, temveč tudi in zlasti za prisotnost in ohranjanje slovenstva na Dunaju in v Avstriji. Kot so na veleposlaništvu zapisali na družbenem omrežju, je klubski ples, na katerem so se srečali številni nekdanji sošolci in prijatelji, minil v izjemno prijetnem vzdušju.

Širjenje slovenske narodne zavesti

»Vse od ustanovitve KSŠŠD predstavlja pomembno stičišče in sidrišče mladih koroških Slovenk in Slovencev, ki pridejo na Dunaj študirat in se prvič znajdejo v velemestu. V vseh letih obstoja je klub pomembno širil tudi slovensko narodno zavest in vzdrževal pomen slovenstva na avstrijskem Koroškem in v Avstriji. Obenem je ves čas opozarjal na pomen zagotavljanja in uresničevanja vseh pravic slovenske manjšine s strani Avstrije,« so ob tem še zapisali na slovenskem veleposlaništvu.

Namesto slovenskih jugoslovanske zastave

Vse lepo in prav, a so se zapisane besede o širjenju slovenske narodne zavesti in vzdrževanju pomena slovenstva onstran meje nekoliko zamajale ob fotogaleriji z dogodka, ki jo je najti TUKAJ. Na nobeni od več kot 170 fotografij namreč ni videti slovenske zastave, na vsaj 30 fotografijah pa so, v jugonostalgičnem slogu, udeleženke in udeleženke pozirali ob zastavi nekdanje Jugoslavije s peterokrako rdečo zvezdo ali celo odeti vanjo.

Zgražanje dela slovenske javnosti

Njihovo početje (ne prvo tovrstno, že pred štirimi leti so se vozili po dunajskih ulicah z napisom 'Smrt fašizmu' in jugoslovansko zastavo) je pričakovano naletelo na zgražanje dela slovenske javnosti. »Tipično, na Dunaju uživajo gostoljubje Korotana v lasti Slovenije, slikajo pa se z zastavo države, ki si ji moral plačati depozit, da si lahko prečkal mejo … Bedaki,« je med drugimi čivknil ekonomist in nekdanji minister dr. Matej Lahovnik.

Slovesen Klubski ples ob 100-letnici obstoja Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju. FOTO: FB KSŠŠD

»Skrajno sprevrženo in sramotno dejanje«

Tone Lipovšek: »Javno čaščenje in izpostavljanje neobstoječega državnega simbola – zastave je verjetno kaznivo, vsekakor pa skrajno sprevrženo in sramotno dejanje!« Domen: »Čeprav živim na Dunaju, se tej 'ustanovi' na daleč izogibam, ker je bolj 'wanna be politična' ustanova kot pa neka skupnost za študente.« Filip Hubat: »Tudi v Italiji takih ni treba prav dolgo iskati. Pa ne le čez mejo – tudi pri nas, predvsem na Primorskem.«

Zgodovina KSŠŠD

Klub je bil pod imenom »Klub slovenskih koroških akademikov na Dunaju« ustanovljen leta 1923, po prepovedi delovanja med drugo svetovno vojno pa so ga ponovno oživili leta 1946, ko so se študentke in študentje, brez lastnih prostorov, srečevali po kavarnah. Leta 1961 se je klub preseli v novonastali študentski dom Korotan in se preimenoval v »Klub slovenskih študentov na Dunaju«. V zdajšnje prostor se je klub preselil desetletje pozneje, leta 1983 pa je dobil zdajšnje ime.

Klub slovenskih študentk in študentov na Dunaju dela škodo slovenski manjšini tudi v Celovcu z razgrajanjem po mestu (grafiti, uničevanje, petje komunističnih pesmi).

Tematska težišča: antifašizem, feminizem, vprašanja manjšin

Člani zase pravijo, da je klub »prostor za vse, ki potrebujejo kraj za druženje, skupno razmišljanje, organiziranje, politiziranje; prostor, v katerem se vsi in vse počutijo dobro in v katerem se vedno kaj dogaja. Tematsko so naša težišča antifašizem, feminizem, vprašanja različnih manjšin, med drugim koroških Slovenk in Slovencev. Združiti želimo slovensko govorečo mladino in vse, ki se skupaj z nami želijo učiti slovensko, peti v zboru, hoditi na demonstracije ali se poglobiti v politične teorije in prakse«.

Antifašistična Zima in Feministična Pomlad

V slogu navedenih tematskih težišč sta tudi glavna klubska prireditvena niza »Antifašistična Zima«, na katerem se »poglabljamo v zgodovino in se bavimo tudi z današnjimi pojavi antifašizma, poudarimo pa vedno znova tudi današnje implikacije in uporabe partizanskih misli in upora«, in »Feministična Pomlad«, v sklopu katere se vsako leto maja in junija »ukvarjamo s temami, kot so ženske v uporu ali feministični streetart«.

Predlog za prenehanje financiranja

Ob robu: nedavno, na septembrski seji, sta dunajska mestna svetnika Avstrijske svobodnjaške stranke FPÖ Stefan Berger in Maximilian Krauss v mestnem svetu predstavila in vložila predlog za prenehanje financiranja KSŠŠD in društvo označila za »levo ekstremistično«, kar so v študentskem klubu ocenili za »ponovni napad na slovensko narodno skupnost in del dolge tradicije protimanjšinske politike v tej državi, zlasti s strani FPÖ«.

Nalaganje
Nazaj na vrh