Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pester dan za ministrico na avstrijskem Štajerskem

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 11. 2021 / 08:23
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2021 / 09:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pester dan za ministrico na avstrijskem Štajerskem
Ministrica s predstavniki slovenskih organizacij v Gradcu. FOTO: USZS

Pester dan za ministrico na avstrijskem Štajerskem

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je obiskala slovensko manjšino na avstrijskem Štajerskem. Obisk je začela na Filozofski fakulteti Univerze Karla Franca v Gradcu, zaključila pa ga je z ogledom obnovitvenih del v prostorih Kluba slovenskih študentk in študentov v Gradcu, so sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Na Filozofski fakulteti Univerze Karla Franca v Gradcu so ministrico sprejeli rektor dr. Martin Polaschk, dekan Filozofske fakultete dr. Michael Walter ter vodja slavistike in profesor za slovenščino dr. Andrej Leben s sodelavci.

Z leve proti desni: dr. Michael Walter, dr. Helena Jaklitsch, dr. Martin Polaschk, dr. Andrej Leben. FOTO: USZS

Upad števila vpisanih

Rektor in dekan sta poudarila, da univerza in fakulteta odlično sodelujeta s slovenskimi univerzami. Ministrica se jima je zahvalila za naklonjenost, ki jo izkazuje univerza slovenistiki, ki je pomembna ne le z vidika študijskega programa kot takega, temveč tudi njene simbolne sporočilnosti. Na tem območju je namreč slovenski jezik prisoten že stoletja. Profesor slovenščine Andrej Leben s sodelavci pa je predstavil delo in izzive, s katerimi se soočajo, med drugim z upadom števila vpisanih. Zato so v zadnjem času več vložili v promocijo programa.

Ministrica in namestnik direktorice Slovenske čitalnice v Štajerski deželni knjižnici Markus Kostajnsek. FOTO: USZS

Donacija prenosnega računalnika

V Slovenski čitalnici v Štajerski deželni knjižnici je ministrico sprejel namestnik direktorice mag. Markus Kostajnsek. Na pobudo ministrice in Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu jim je podjetje Big Bang iz Slovenije podarilo prenosni računalnik, kjer lahko po novem naši rojaki brskajo po slovenskih časopisih in bogati zakladnici spletnih virov. Kostajsnek je ob tej priložnosti ministrici pokazal enega od zakladov, ki ga hranijo, in sicer izvirni izvod Dalmatinove Biblije.

Ministrica je obiskala tudi vrtec GIP Grabenstraße, kjer deluje dvojezična slovensko-nemška skupina. FOTO: USZS

Pomen slovenskega jezika

Ministrica se je v nadaljevanju srečala še s predstavniki slovenskih organizacij, ki delujejo v Gradcu. Med drugim so govorili o izzivih, s katerimi se soočajo v času pandemije, ministrici pa so predstavili tudi načrte za prihodnost. Vsi so poudarili, da so svoje aktivnosti v zadnjem času preselili na splet, kljub temu pa si želijo, da bi čim prej lahko spet v polnosti začeli delovati v živo. Vsi se zavedajo tudi velikega pomena učenja slovenskega jezika, ki pa se pri otrocih in mladih še vedno izvaja le kot neobvezna obšolska dejavnost, ne pa kot obvezen predmet.

Med ogledom prenove Kluba Slovenskih študentov in študentk v Gradcu. FOTO: USZS

Obnova prostorov v Gradcu

Ministrica si je v zaključku obiska ogledala potek prenove prostorov Kluba Slovenskih študentov in študentk v Gradcu, ki si želijo, da bi postal center srečevanja mladih. V klubu so aktivni zlasti mladi Slovenci iz dežele Koroške, ki študirajo v Gradcu. Redno delovanje kluba obsega izvajanje klubskih večerov, prirejanje literarnih srečanj, koncertov, filmskih večerov, gledaliških predstav, predavanj in iger ter športne rekreacije. Klub ima tudi svoj zbor, prirejajo pa tudi festival »Slovenski dnevi«, ki pa se je v preteklem letu virtualno spremenil kar v »Slovenski mesec«.


Nalaganje
Nazaj na vrh