Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Gerald iz Aurillaca

Objava: 05. 10. 2011 / 09:47
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti Gerald iz Aurillaca

Sveti Gerald iz Aurillaca

Zavetnik: diplomantov, grofov, invalidov in drugače telesno prizadetih oseb.

Atributi: viteška (plemiška) obleka z modelom cerkve

Gerald, sin plemiškega rodu, je bil v mladosti deležen sijajne viteške vzgoje pa tudi izobrazbe v umetnosti, slovstvu in znanosti. Kasneje, ko je hudo zbolel, se je učil tudi latinščino in petja psalmov, saj so starši pa tudi on sam računali, da bo postal duhovnik. A mu je to preprečila očesna bolezen, saj je sčasoma popolnoma oslepel. Bolezen je bila zanj znamenje, naj se popolnoma odvrne od sveta. Njegovo »glavno« delo je bilo zidava cerkve in ustanovitev samostana v Aurillacu. Želel je postati menih, a mu je pariški škof svetoval, naj ostane laik in skrbi za blagor svojih podložnikov. To svojo nalogo je ponižno sprejel in poslej s svojimi darovi služil Bogu in bližnjemu.

Ime: Ime Gerald ima v vsakem jeziku svojo različico, izhajalo pa naj bi iz nemških besed ger »kopje« in wald »pravilo«. Lahko bi ga prevedli tudi kot »bojno kopje«.­

Rodil se je leta 855 v francoskem mestecu Aurillac,
umrl pa 13. oktobra leta 909 v Cezeinac-en-Guercy pri Figeacu v Franciji.

Družina: Bil je sin uglednih staršev plemiškega rodu. Oče je bil grof Gerald, mati pa sv. Adeltruda iz Aurillaca. Družini sta pripadala tudi sv. Cezarij iz Arlesa in sv. Yrieix.

Zavetnik: Velja za zavetnika diplomantov, grofov, invalidov in drugače telesno prizadetih oseb.

Sodobniki: Kralj Karel Preprosti, opat Odo iz Clunyja, pariški škof Gauzbert, papeži od Hadrijana II. do Leona V.

Samostan: Ustanovil je samostan in pozidal cerkev v čast sv. Petru v Aurillacu ter osnoval številne dobrodelne ustanove.

Kreposti: Živel je meniško in spokorno, čeprav ni postal menih in je živel sredi sveta. V svoji hiši je uvedel skupno molitev in skupno udeležbo pri evharistični daritvi, duhovno branje med obedi; postil se je trikrat na teden, pogosto je kot spokornik romal na svete kraje. Bil je usmiljen do revežev, odpuščal je osebne dajatve in celo tatov ni kaznoval.

Življenjepis: Njegov življenjepis (Vita) je napisal opat Odo iz Aurillaca, poznejši sloveči opat v Clunyju.

Upodobitve: Upodabljajo ga v viteški (plemiški) obleki z modelom cerkve (samostana) v levici.

Goduje: 13. oktobra.

Misel: »Gerald se je naučil ločiti dragoceno, od vsakdanjega in je imel za zelo nevredno, da bi živel posvetno, ker se je zavedal, da je poklican h gostiji nebeškega Jagnjeta« (opat Odo v Življenjepisu).
Nazaj na vrh