Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrica Jaklitscheva v Braziliji zaključila obisk Latinske Amerike

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 18. 10. 2021 / 16:37
Oznake: Družba, Slovenija, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2021 / 16:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrica Jaklitscheva v Braziliji zaključila obisk Latinske Amerike
V Braziliji živi okoli 5.000 Slovencev in njihovih potomcev FOTO: USZS

Ministrica Jaklitscheva v Braziliji zaključila obisk Latinske Amerike

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je z včerajšnjim obiskom pri rojakih v Braziliji, kjer živi okoli 5.000 Slovencev in njihovih potomcev, zaključila svojo pot po Latinski Ameriki.

Kot so sporočili z urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, so rojaki v tej največji latinskoameriški državi še posebej dejavni pri povezovanju na gospodarskem področju.

Ministrica Jaklitscheva se je najprej srečala z ustanoviteljem in vodjo projekta Slovenska globalna poslovna povezava dr. Štefanom Bogdanom Barenboimom Šalejem in izvršno direktorico Matejo Perovšek Ciuchini. Povezava, ki deluje šele leto dni, je zelo dobro in široko zastavila svoje delo. Obdobje epidemije so izkoristili za pripravo vrste zelo uspešnih spletnih dogodkov, na katerih so povezali številne slovenske gospodarstvenike iz izseljenstva in zamejstva, pa tudi iz matične domovine.

Slovenci v matični domovini smo vedno znova ponosni na rojake, ki so s svojim delom in življenjem najboljši promotorji Slovenije in njenih ljudi. (dr. Helena Jaklitsch)

Ministrica se je med drugim udeležila sprejema, ki so ga pripravili člani Zveze Slovencev v Braziliji. V nagovoru se jim je zahvalila za njihov prispevek k mednarodni uveljavitvi slovenske države pred 30 leti. Izpostavila je, da smo Slovenci v matični domovini vedno znova ponosni na rojake, »ki ste s svojim delom in življenjem najboljši promotorji Slovenije in njenih ljudi«. Izrazila je tudi veselje nad tem, da generacije Slovencev zunaj Slovenije še vedno ohranjajo odnos do slovenske istovetnosti, kulture in jezika, kar se kaže tudi z delom za skupnost.

Obisk ministrice je bila tudi odlična priložnost, da so se rojaki po dolgem obdobju, ko zaradi epidemije to ni bilo mogoče, znova srečali v živo. V prijetnem vzdušju so poklepetali in se okrepčali ob značilno slovenski hrani, ki so jo pripravili sami.

Ministrica Jaklitscheva se je v Sao Paulu srečala še s predstavniki Slovensko-brazilske gospodarske zbornice (SLOBRAZ), s častno konzulko v Riu de Janeiru Wando Krajnc Alves ter častnim konzulom v Sao Paulu Octaviom Tavaresom de Olivo Filhom. Predstavniki zbornice so ministrici predstavili načrte organizacije za čas po epidemiji, izpostavili pa so tudi dobro sodelovanje s Slovensko globalno poslovno povezavo. Načrte za prihodnje so ministrici ločeno predstavili tudi predstavniki Slovenske globalne poslovne povezave.

Republika Slovenija tudi s tovrstnimi obiski jasno sporoča, da so Slovenci po svetu njen pomemben del.

Ministrica je na srečanju s predstavniki SLOBRAZ izrazila veselje, da se povezujejo z namenom in v korist prepoznavnosti in uspešnosti Slovenije na gospodarskem področju, dogovorili pa so se tudi za nekatere konkretne dejavnosti.

Z obiskom Slovencev v Sao Paulu je ministrica zaključila deloven in izredno pomemben teden med slovenskimi rojaki v Argentini in Braziliji, so poudarili na uradu. Tudi tam je namreč v delovanje slovenskih skupnosti zarezala epidemija, ki je onemogočala srečevanja, zato je ustrezna pozornost in spodbuda s strani matice k nadaljevanju in še dodatni krepitvi dejavnosti v skupnostih še toliko bolj dobrodošla in v tem ključnem trenutku tudi potrebna, kar so na vseh srečanjih izpostavili tudi rojaki.

Tovrstni obiski so izrednega pomena za krepitev medsebojne povezanosti, obenem pa Republika Slovenija tudi na tak način jasno sporoča, da so Slovenci po svetu njen pomemben del.

Nalaganje
Nazaj na vrh