Zapri
Iskanje

Ministrica Jaklitscheva na obisku pri Slovencih v Južni Ameriki

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 10. 2021 / 07:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2021 / 07:47
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ministrica Jaklitscheva na obisku pri Slovencih v Južni Ameriki

Ministrica Jaklitscheva na obisku pri Slovencih v Južni Ameriki
Dr. Helena Jaklitsch FOTO: Tatjana Splichal
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch danes začenja obisk pri Slovencih v Južni Ameriki, ki je med drugim v znamenju 30. obletnice samostojne Slovenije.

Dr. Jaklitscheva se bo najprej ustavila pri rojakih v prestolnici Argentine, Buenos Airesu, kjer se bo srečala s predstavniki Slovenskega društva Triglav, Slovenskega prekmurskega društva Bernal in Slovenske skupnosti v Berissu v La Plati - tam se združuje »predvojna« slovenska skupnost, sporočajo z Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Številne slovenske ustanove v Argentini letos obhajajo pomembne obletnice delovanja.

Ministrica bo obiskala tudi vseh šest domov, v katerih se še danes zbirajo in dejavno ohranjajo slovenstvo in stik z domovino Slovenci, ki so v Argentino prišli v petdesetih letih prejšnjega stoletja (Slovenski dom San Martin, Slomškov dom Ramos Mejia, Slovenski dom Carapachay, Slovensko pristavo, Dom v Slovenski vasi v Lanusu in Naš dom San Justo).

V nedeljo se bo udeležila 66. slovenskega dne, osrednje letne prireditve slovenske skupnosti v Buenos Airesu, ob tej priložnosti nagovorila zbrane in podelila priznanja slovenskim ustanovam, ki v letošnjem letu obhajajo pomembne obletnice delovanja.

Ministrica dr. Jaklitscheva bo učencem ene izmed slovenskih šol v Buenos Airesu predstavila projekt tradicionalni slovenski zajtrk.

Dr. Jaklitscheva bo obisk izkoristila tudi za srečanje z najmlajšimi: obiskala bo eno izmed slovenskih šol v Buenos Airesu, kjer bo otrokom med drugim predstavila zelo uspešen projekt tradicionalni slovenski zajtrk. Srečala se bo tudi z mladimi, obiskala slovenski dom za starejše in spregovorila s predstavnicami Zveze slovenskih mater in žena, ki so še posebej v času epidemije koronavirusne bolezni skrbele za medsebojno povezanost.

V okviru Slovenske kulturne akcije bo imela predavanje za slovensko skupnost, obiskala bo Dušnopastriski urad ter se srečala z ravnateljem Srednješolskega tečaja dr. Marka Bajuka, kjer mladi dijaki ob sobotah obiskujejo slovensko šolo, ki je v celoti v slovenskem jeziku, učijo pa se tudi o slovenski kulturi in zgodovini ter krepijo medsebojne vezi in slovensko istovetnost.

Dijaki slovenske šole v Argentini se učijo o slovenski kulturi in zgodovini ter krepijo slovensko istovetnost. 

Slovenci v Argentini so tudi uspešni gospodarstveniki: ministrica dr. Jaklitscheva bo obiskala največje slovensko podjetje Interpack in se srečala s člani upravnega odbora novoustanovljene Slovensko-argentinske gospodarske zbornice.

Ministrica se bo v okviru obiska odpravila še v Bariloche, del Argentine, ki s svojim podnebjem in okoljem močno spominja na alpsko krajino, zaradi česar so si ga kot primeren kraj izbrali mnogi Slovenci, ter obiskala naše rojake v Mendozi. Obisk bo sklenila v Braziliji, kjer se bo srečala s tamkajšnjo slovensko skupnostjo.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh