Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrica Jaklitscheva še na obisku pri Slovencih v Illinoisu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 09. 2021 / 17:01
Oznake: Družba, Slovenija, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2021 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrica Jaklitscheva še na obisku pri Slovencih v Illinoisu
Ministrica dr. Jaklitscheva s folklorno skupino Marela FOTO: USZS

Ministrica Jaklitscheva še na obisku pri Slovencih v Illinoisu

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je zadnji dan obiska pri Slovencih v ZDA, ki se je začel v Clevelandu 16. septembra, včerajšnjo nedeljo preživela med rojaki v Lemontu blizu Chicaga, kjer je slovenska skupnost pred 26 leti na zemljišču slovenskih frančiškanov zgradila Slovenski katoliški kulturni center.

Ministrico je sprejel še edini slovenski frančiškanski duhovnik v tamkajšnjem samostanu p. Metod Ogorevc. Kot na svoji spletni strani poroča Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, ji je razkazal 40 hektarjev veliko in lepo urejeno posest oz. park, ki ga krasijo kip misijonarskega škofa Friderika Ireneja Barage, miniaturna podoba njegove rojstne hiše ter cerkve v Marquettu, kjer je pokopan skupaj s še drugimi slovenskimi škofi in duhovniki, imitacija lurške votline, jezerce z »blejskim« otočkom in miniaturno cerkvijo na njem, s kamnom upodobljene postaje križevega pota idr.

FOTO: USZS

V sklopu parka je tudi nagrobnik škofa Gregorija Rožmana, čigar posmrtni ostanki so bili pred leti prenešeni v Slovenijo.

V sklopu parka je tudi pokopališče, na katerem počiva okoli 60 slovenskih frančiškanov, ki so delovali v ZDA. Posebej velja omeniti grob enega najbolj znanih slovenskih izseljenskih duhovnikov p. Kazimirja Zakrajška, ki je že dolgo pred slovensko osamosvojitvijo navduševal rojake v ZDA za samostojno slovensko državo, ter nagrobnik škofa Gregorija Rožmana, čigar posmrtni ostanki so bili pred leti prenešeni v Slovenijo.

Ministrica dr. Jaklitscheva s p. Ogorevcem ob nagrobniku škofa Gregorija Rožmana FOTO: USZS

Častni konzul Republike Slovenije in tudi diakon v slovenski župniji dr. Janez Vidmar je ministrici in delegaciji razkazal romarski dom, ki ga še obnavljajo. Zatem so slovenski rojaki v samostanski cerkvi, posvečeni brezjanski Mariji Pomagaj, obhajali slovesno sveto mašo, s katero so obeležili Slomškovo nedeljo. Pri maši je sodeloval pevski zbor Špendov, poimenovan po slovenskem frančiškanskem duhovniku in skladatelju Vendelinu Špendovu, ki je vrsto let deloval v Lemontu in tam tudi vodil zbor. Praznovanje so obogatile številne slovenske narodne noše.

Slovenski rojaki so v samostanski cerkvi, posvečeni brezjanski Mariji Pomagaj, obhajali slovesno sveto mašo, s katero so obeležili Slomškovo nedeljo.

V nadaljevanju programa je v prostorih Slovenskega katoliškega kulturnega centra sledila proslava v počastitev 30-letnice samostojne Republike Slovenije in 25. obletnica centra, ki je sicer minila že leta 2020, vendar so praznovanje zaradi epidemije koronavirusne bolezni prestavili. Na dogodku se je zbralo več kot 200 rojakov, kar je bila daleč najštevilčnejša udeležba od izbruha epidemije, sploh pa je bil to prvi večji dogodek v zadnjem letu in pol. V kulturnem programu so z recitacijo nastopili otroci iz slovenske šole, plesalci folklorne skupine Marela, moški pevski zbor Špendov in ženski zbor Marjetice.

Zbrane sta nagovorila predsednica doma Tina Hozjan Ruda in častni konzul RS dr. Janez Vidmar, sledila sta pozdrava generalne konzulke RS iz Clevelanda Alenke Jerak ter nekdanjega generalnega konzula, zdaj svetovalca ministrice, dr. Zvoneta Žigona.

Ministrica dr. Jaklitscheva se je v osrednjem nagovoru rojakom med drugim zahvalila za izjemno vlogo pri prizadevanjih za demokratizacijo, osamosvojitev in mednarodno priznanje Slovenije, še posebej pa za njihovo zvestobo slovenski besedi, pesmi, molitvi in Sloveniji nasploh.

Ministrica dr. Jaklitscheva je nagovorila tudi rojake v Illinoisu FOTO: USZS

Centru oziroma predsednici Tini Ruda je izročila priznanje urada ob 25-letnici delovanja ter zastavo republike Slovenije kot posebno darilo s posvetilom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

S tem se je zaključil naporen, a za slovensko skupnost še posebej v času epidemije izjemno pomemben in potreben obisk ministrice v ZDA, ki je bil posvečen 30. obletnici samostojnosti. Dr. Jaklitscheva je v enajstih dneh obiskala rojake in njihove številne ustanove v Clevelandu, Pittsburghu, New Yorku, Bethlehemu, Indianapolisu, Milwaukeeju, Jolietu in Lemontu.

Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh