Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrica Jaklitscheva med rojaki v Clevelandu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 09. 2021 / 20:51
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2021 / 21:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrica Jaklitscheva med rojaki v Clevelandu
Generalna konzulka Alenka Jerak, župan Frank Jackson, ministrica dr. Helena Jaklitsch, veleposlanik Tone Kajzer. FOTO: USZS

Ministrica Jaklitscheva med rojaki v Clevelandu

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je gostovanje med rojaki v ZDA začela z obiskom na Generalnem konzulatu RS v Clevelandu in s pogovorom z nekaterimi slovenskimi podjetniki.

Razpravljali so o izzivih in možnostih tesnejšega povezovanja med poslovneži in podjetniki slovenskega rodu v ZDA med seboj in s Slovenijo ter se strinjali o velikem potencialu tovrstnega povezovanja, ki koristi tako slovenski skupnosti v ZDA kot matični državi.

Obisk stoletne ustanove AMLA

Po pogovoru s predstavnikoma slovenske radijske oddaje »Pesmi in melodije iz naše lepe Slovenije« in časopisa »Slovenski ameriški časi« je ministrica obiskala AMLA – Slovensko dobrodelno zvezo. Njen predsednik Tim Perčič je predstavil poslanstvo in delovanje ustanove, ki je lani praznovala 110. obletnico ustanovitve.

110 dobrih del

Pri svojem delovanju je AMLA pozorna tudi do slovenske skupnosti, podpira številne dejavnosti in tudi sama prireja predvsem družinske dogodke. Lani je svoje člane pozvala, naj storijo 110 dobrih del kot priznanje in vodilo dela ustanove v 110 letih. Predlog je naletel na zelo velik odziv.

S tremi uglednimi politiki slovenskega rodu

Jaklitscheva se je na delovnem kosilu srečala s tremi uglednimi politiki slovenskega rodu: senatorjem zvezne države Ohio Kennyjem Yukom, clevelandskim mestnim svetnikom z že 44-letnim stažem Michaelom Polenskom in nekdanjim mestnim svetnikom Joejem Cimpermanom, zdaj predsednikom neprofitne organizacije Global Cleveland. Sogovorniki so izrazili veliko spoštovanje vsestranskega napredka Slovenije od osamosvojitve do danes.

Srečanje z županom

V rotundi mestne hiše, na kateri v čast sklopu prireditev »Slovenski dnevi v Clevelandu« ob ameriški plapola tudi slovenska zastava, se je ministrica srečala s Frankom Jacksonom, ki končuje četrti županski mandat in s tem tudi svojo politično pot. Vse od nastopa funkcije leta 2005 je izkazoval odprtost in razumevanje za številčno slovensko skupnost.

Slovesnost v počastitev 30-letnice Slovenije

Generalni konzulat RS pod vodstvom slovenske konzulke Alenke Jerak je v sodelovanju s slovensko skupnostjo pripravil slovesnost v počastitev 30-letnice slovenske osamosvojitve. V kulturnem programu so nastopili moška zasedba Fantje na vasi in kvartet klarinetov.

Priznanja za župana, AMLA in Cimpermana

Na podelitvi številnih proklamacij ameriških oblasti je dr. Helena Jaklitsch, ki jo je na vseh obiskih spremljal veleposlanik v ZDA Tone Kajzer, ob koncu svečanega nagovora županu Jacksonu podelila posebno priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, priznanji sta prejela tudi AMLA in Joe Cimperman ob 10-letnici delovanja ustanove Global Cleveland.

Mi in oni brez meja

Ministrica in župan sta z rezanjem traku simbolno odprla razstavo Tehniškega muzeja Slovenije »Mi in oni brez meja« v počastitev 30. obletnice samostojne Slovenije. Razstava, ki ji je sledila še predstavitev slovenske kulinarike, govori o pomembnih ameriških Slovencih, ki so s svojim delovanjem in ugledom zaznamovali povezavo med državama.

Nalaganje
Nazaj na vrh