Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

150 let slovenske cerkve sv. Štefana v Minnesoti

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 04. 2021 / 05:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2021 / 14:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
150 let slovenske cerkve sv. Štefana v Minnesoti

150 let slovenske cerkve sv. Štefana v Minnesoti

Proslave se je udeležila tudi generalna konzulka Slovenije v Clevelandu Alenka Jerak.

Praznovanje 150-letnice najstarejše slovenske skupnosti v ZDA leta 2014 pred cerkvijo sv. Štefana. FOTO: Marjan Bradeško



Slovenska cerkev sv. Štefana v istoimenskem mestecu (Saint Stephen) v ameriški zvezni državi Minnesoti, znana po poslikavah slovenskega cerkvenega slikarja Janeza Gosarja ml. (rojenega 26. marca 1866), je minuli konec tedna praznovala 150-letnico obstoja.

Edino naselje, ki so ga ustanovili slovenski priseljenci v ZDA

Naselje se je sprva imenovalo Sveti Štefan v gozdu in je pozneje postalo mesto Saint Stephen severozahodno od Minneapolisa, njegove korenine pa segajo v 19. stoletje, ko so ga – kot edinega onkraj »luže« – ustanovili slovenski priseljenci v ZDA.

Franc Pirc in James Trobec

Nato je naselje raslo okrog novembra leta 1871 zgrajene cerkve sv. Štefana, ki jo je zasnoval slovenski duhovnik in misijonar Franc Pirc (1785–1880), nov – veliko večji – objekt pa je leta 1904 blagoslovil in posvetil škof slovenskega rodu James Trobec (1838–1921), tretji škof St. Clouda, rojen v Logu pri Hrastenicah.

Dvig zastave in odkritje spominske plošče

Na proslavi 150-letnice cerkve so slovesno dvignili slovensko zastavo in odkrili spominsko ploščo, ki jo je podaril častni konzul Slovenije v Minnesoti Miro Medved, udeležila pa se je je tudi generalna konzulka Slovenije v Clevelandu Alenka Jerak. Obletnico so obeležili tudi z mašo, slovenskim zajtrkom in zgodovinsko razstavo.


Cerkev sv. Štefana v mestecu Saint Stephen v Minnesoti. FOTO: Wikipedia


Državno priznanje župniku

Jerakova je ob tej priložnosti v imenu ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Helene Jaklitsch župniku Luisu Buitronu izročila državno priznanje za ohranjanje kulturnega in verskega izročila med rojaki in za ohranjanje spomina na slovensko sakralno umetnost v ZDA, je poročala STA.

Krstni kamen s slovenskim napisom

Cerkev sv. Štefana je od leta 1892 – enako kot leta 1890 zgrajeno župnišče – vpisana v narodni register zgodovinskih objektov ZDA. V njej še vedno stoji krstni kamen s slovenskim zapisom »Krščujte vse ljudi v mojem imenu«.

Stoletnica mesteca šele leta 2014

Mestece, v katerem so med popisom leta 2010 našteli 851 prebivalcev, je bilo uradno ustanovljeno šele leta 1914 in je leta 2014 proslavilo 100. obletnico obstoja (in hkrati 150. obletnico prve stalne slovenske skupnosti v ZDA) s takratnim slovenskim veleposlanikom v ZDA dr. Božom Cerarjem v narodni noši, je še poročala STA.

Ob 150-letnici najstarejše slovenske skupnosti v ZDA

Leta 2014 je Marjan Bradeško v Družini zapisal v reportaži o dvodnevnem praznovanju 150-letnice najstarejše slovenske skupnosti v ZDA: »Pokazalo se je, kako ponosni so potomci Slovencev na svoje korenine, na dediščino in kulturno izročilo.

Če je le mogoče, spregovorijo kakšno slovensko besedo, prav vsi poznajo imena krajev, od koder izhajajo njihovi predniki. Slovenija tam, v daljni Minnesoti, živi in diha v odličnem sožitju z drugimi kulturami.

Srečanja s Slovenci in njihovimi potomci, četudi se je od prvotnih naseljencev ponekod zamenjalo že kar nekaj generacij, so bila ganljiva. Posebej pri druženju po nedeljski maši, ko se vsi, ki so v Saint Stephen prišli od blizu in daleč, kar niso mogli raziti. Praznovanje je bilo za vse veliko doživetje, ki se zlepa ne ponovi.«

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh