Zapri
Iskanje

Razstava Tehniškega muzeja Slovenije v ZDA ob 30-letnici naše države [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 09. 2021 / 09:27
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2021 / 10:44
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Razstava Tehniškega muzeja Slovenije v ZDA ob 30-letnici naše države [VIDEO]

Razstava Tehniškega muzeja Slovenije v ZDA ob 30-letnici naše države [VIDEO]
Kdo so posamezniki slovenskega porekla, ki so pustili viden pečat v ZDA? FOTO: Tehniški muzej Slovenije
V okviru Slovenskih dni bodo v Clevelandu v zvezni državi Ohio v Združenih državah Amerike danes odprli razstavo Tehniškega muzeja Slovenije Us & Them Without Frontiers (Mi & oni brez meja).

Odprtje razstave, na kateri so v ospredju posamezniki slovenskega porekla, ki so po zaslugi migracij prispevali k znanstvenemu in tehnološkemu napredku na ameriških tleh, gre ob bok osrednji proslavi v počastitev 30. obletnice slovenske osamosvojitve.

Podiranje stereotipov o migracijah

Gre za ameriškemu okolju prilagojeno razstavo Znanje brez meja, za katero sta kustosinji Irena Marušič in dr. Estera Cerar leta 2019 prejeli Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke na področju muzejstva. V luči begunske krize, vprašanja, kako narediti svet boljši ter preizpraševanja vloge muzejev v današnji družbi, je bila razstava tedaj zasnovana z namenom podiranja stereotipov o migracijah ter spodbude k razmisleku o delitvi sveta na »našega« in »njihovega« ter oznake »mi« in »oni«.

Pokrovitelj dogodka je župan Clevelanda Frank G. Jackson. Gosti ga generalna konzulka RS v Clevelandu Alenka Jerak. Častna gosta bosta ministrica za Slovence po svetu dr. Helena Jaklitsch in slovenski veleposlanik v ZDA Tone Kajzer.

Vezi med Slovenijo in ZDA

Na razstavi v Clevelandu bodo v ospredju posamezniki slovenskega porekla, ki so po zaslugi migracij prispevali k znanstvenemu in tehnološkemu napredku na ameriških tleh.

Z izjemo Primoža Trubarja in Hermana Potočnika Noordunga so to Anton Peterlin, Peter Florjančič, Aleš Strojnik, France Rode, Anton Mavretič, Marija Strojnik in Sunita L. Williams. Njihove zgodbe osvetljujejo vezi med Slovenijo in ZDA ter prednosti izmenjave in deljenja znanja onkraj meja.

Razstavo začenja predstavitev Primoža Trubarja, očeta slovenskega jezika in izdajatelja prve slovenske tiskane knjige, ki nikoli ni potoval izven prostora osrednje Evrope, vendar brez njegovih del danes najverjetneje ne bi govorili o slovenski identiteti in slovenskih znanstvenih dosežkih. Prav tako Herman Potočnik Noordung sicer nikoli ni potoval onkraj luže, so pa njegove vizionarske ideje pomembno vplivale na razvoj vesoljskih tehnologij tudi v ZDA, so zapisali ob predstavitvi razstave.

Peter Florjančič, fotografiran tik pred 101. rojstnim dnem. V roki drži izum - razpršilec za parfum. FOTO: Marko Cotič Trojer

Rojaki, ki jih bomo predstavili v ZDA, so s posvečanjem znanosti presegali meje, ne samo meje svoje domovine, temveč so premagali tudi tiste, najtrdovratnejše, ki bivajo v naših glavah in zavesti. (dr. Barbara Juršič, direktorica Tehniškega muzeja Slovenije)

Razstava bo zaradi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 za zdaj na ogled le v Clevelandu. Ko bodo razmere dopuščale, bo predvidoma gostovala v Milwaukeeju, Washingtonu, Indianapolisu in New Yorku, po izteku pa bo ostala Slovenskemu muzeju in arhivu v Clevelandu.

Astrofizičarka Marija Strojnik. FOTO: Sanja Živković

Slovenci v ZDA

V ZDA danes živi približno 350 tisoč oseb slovenskega rodu. Med njimi jih tri četrtine živi v šestih zveznih državah - Ohio, Pensilvanija, Illinois, Minnesota, Wisconsin in Kalifornija. »Podobno kot v drugih večjih mestih tudi slovenska skupnost v Clevelandu, ki že dolgo ni več tretje največje »slovensko mesto«, ohranja stebre etnične in kulturne identitete prek dejavnosti narodnih domov, društev, župnij s sobotnimi šolami slovenskega pouka, bratskih podpornih organizacij, rekreacijskih centrov, muzejev, časopisov in radijskih oddaj. In čeprav večina članov predstavlja že tretjo ali četrto generacijo migrantov, na tak ali drugačen način ohranjajo slovensko etnično identiteto. Vendar je Slovencev, ki so na različnih področjih pustili svoj pečat v ZDA, še veliko več,« generalna konzulka RS v Clevelandu Alenka Jerak.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh