Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na prireditvi Koroška poje tudi Bernarda Fink

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 13. 03. 2021 / 19:34
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2021 / 06:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na prireditvi Koroška poje tudi Bernarda Fink

Na prireditvi Koroška poje tudi Bernarda Fink

Osrednja koroška kulturna prireditev bo danes popoldne na spletu.

Med imeni letošnjih nastopajočih je kar nekaj zvenečih in prepoznavnih v svetovnem merilu, med njimi tudi Bernarda Fink. FOTO: Tatjana Splichal



Tradicionalni koncert Krščanske kulturne zveze (KKZ) Koroška poje, ki že desetletja vsako drugo nedeljo v marcu v Domu glasbe v Celovcu postreže z najlepšimi koroškimi napevi v izvedbi vrhunskih zborovskih sestavov in solistov, bo letos na spletu. Prisluhnemo mu lahko danes, v nedeljo, 14. marca, ob 14.30 na spletni povezavi www.kkz.at. Letošnji koncert bodo oblikovali solisti ter dueti ob glasbeni spremljavi, kot običajno bodo na sporedu koroške ljudske in umetne pesmi.


Spletnemu koncertu lahko prisluhnemo danes ob 14.30.


Različica koncerta, dovoljena tudi v času pandemije

»Veseli smo, da smo lahko organizirali pevsko revijo Koroška poje tudi v tem posebnem letu, ki ga zaznamuje vsestransko kulturno zatišje,« so nam sporočili organizatorji iz Celovca. V kulturni sezoni, ko se pevci koroških številnih zborov žal ne zbirajo pri vajah in na koncertih, so se tako pri Krščanski kulturni zvezi odzvali danim razmeram in spremenili prvotni načrt za osrednji koncert Koroška poje 2021. »Odločili smo se za različico, ki je dovoljena tudi v času pandemije. Povabili smo pevce in pevke, ki nastopajo kot solisti po domačih in mednarodnih odrih. Iz te zamisli je nastal čudovit venec pesmi, ki ga zaokrožajo misli o spomladanskih ter glasbenih lepotah,« so zapisali v vabilu.


Manca Izmajlova z možem Benjaminom in hčerama že nekaj časa živi in ustvarja v Celovcu. FOTO: Ksenja Hočevar


Blizu dvajset nastopajočih pevcev in inštrumentalistov

Med imeni letošnjih nastopajočih je kar nekaj zvenečih in prepoznavnih v svetovnem merilu, med njimi sta tudi Bernarda Fink in Manca Izmajlova, kot solisti ali v duetu bodo prepevali še Tonč Feinig, Mateja Zwitter, Katarina Hartmann, Gabriel Lipuš, Irina Lopinsky, Mario Podrečnik ter Gregor Einspieler-Springer. Prepoznavni so tudi inštrumentalisti, ki bodo spremljali pevce na odru. Za klavirjem bodo Ana Tijssen, Tatjana Pichler, Katarina Hartmann in Tonč Feinig, na saksofonu Edgar Unterkirchner, na harmoniki Mihael Strniša, na klavirju in violini Benjamin Izmajlov in na kitari Janez Gregorič. Program bo povezovala Monika Novak-Sabotnik.


Prireditev Koroška poje se bo iz vedno polnega celovškega Doma glasbe letos preselila v domače dnevne sobe. FOTO: K. H.


Spomin na tri glasbenike: Antona Nageleta, Josipa Ipavca in Franceta Cigana

Da so vsi nastopajoči segli v bogato skrinjo koroških ljudskih pesmi, so sporočili organizatorji. Posebej pa bodo posegli po skladbah in priredbah treh (koroških) glasbenikov: Antona Nageleta, čigar 110-letnice rojstva se spominjamo letos, Josipa Ipavca, ki je umrl pred 100 leti, ter Franceta Cigana, ki je umrl pred 50 leti. Ravno prva obletnica Ciganove smrti je botrovala ideji osrednjega koncerta Krščanske kulturne zveze, ki si je pozneje utrl uspešno pot do publike pod imenom »Koroška poje«.


Bernarda Fink na odru teatra Colon. FOTO: osebni arhiv


Namesto v Celovcu kar na domačem kavču

Čeprav ne bo osebnega srečanja s prijatelji iz vseh treh dolin Koroške, Roža, Podjune in Zilje ter iz Slovenije in Primorske, koroški kulturniki, povezani v Krščansko kulturno zvezo, lepo vabijo vse, od blizu in daleč, »da ustavite korak in 'kliknete' na povezavo do spletnega koncerta,« in se tako, kot so zapisali, »po lepi tradiciji v glasbi povežimo na drugo nedeljo v marcu in po spletu uživajmo nastope naših odličnih glasbenih virtuozov.«

Veselimo se vaše prisotnosti na daljavo. Tokrat prav posebej tudi prisotnosti vas vseh, ki živite vsepovsod po svetu in boste imeli možnost spremljati koncert skupaj z nami po spletu.

Prisrčno vabljeni!

*Poročilo o koncertu boste lahko prebrali v prihodnji Družini (12/2021).*

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh