Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrica Jaklitscheva iz Argentine še v Brazilijo

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 17. 10. 2021 / 12:22
Oznake: Družba, Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2021 / 12:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrica Jaklitscheva iz Argentine še v Brazilijo
Duhovnika Franci Cukjati in dr. Jure Rode z ministrico Jaklitschevo FOTO: USZS

Ministrica Jaklitscheva iz Argentine še v Brazilijo

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je minuli petek v Buenos Airesu zaključila delovni obisk pri rojakih v Argentini, pred vrnitvijo v domovino pa jo te dni gostijo še naši rojaki, ki živijo in delujejo v sosednji Braziliji.

Ministrica Jaklitscheva se je v Buenos Airesu med drugim srečala s člani slovensko-argentinske gospodarske zbornice, ki so jo v Argentini ustanovili v začetku oktobra, so sporočili z urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Z gostitelji je spregovorila o gospodarskem povezovanju obeh držav, saj je namen zbornice povezati slovenske podjetnike v Argentini in krepiti gospodarsko povezanost med državama. Ministrica je pozdravila tovrstno povezovanje ter zbornici zagotovila vso podporo in pomoč urada.

Ministrica Jaklitscheva med rojaki v Buenos Airesu FOTO: USZS

Ministrica se je v Slovenski hiši sestala z duhovnikoma dr. Juretom Rodetom in Francijem Cukjatijem iz Dušnopastirskega urada, ki skrbi za duhovno oskrbo Slovencev v Buenos Airesu v slovenskem jeziku, kar je izjemnega pomena za ohranjanje slovenske istovetnosti. Izdajajo tudi verski mesečnik Duhovno življenje z otroško prilogo Božje stezice, ki se uporablja v slovenskih šolskih tečajih po vsej Argentini, ter slovenski verski tednik Oznanilo.

Ministrica se je ustavila še pri spominskem obeležju v spomin žrtvam komunističnega nasilja v atriju doma, kjer je položila venec. Po navedbah STA je bila pomembna tema pogovora tudi skrb zaradi pomanjkanja slovenskih duhovnikov v Argentini, kar so v vseh pogovorih izpostavili tudi rojaki sami.

Rojaki v Argentini so v vseh pogovorih izpostavili skrb zaradi pomanjkanja slovenskih duhovnikov.

Z vodstvom slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka, ravnateljem Štefanom Godcem in podravnateljico Tatiano Modic Kržišnik, se je ministrica pogovarjala o izzivih, s katerimi se srečujejo. Tečaj, kjer se okoli 20 sobot v letu mladi učijo slovnice, pa tudi zgodovine in petja, letos obiskuje 116 otrok. V zadnjem času so začeli prenavljati in posodabljati programe, da so bolj razumljivi novim generacijam. Žal se soočajo s pomanjkanjem učiteljev, izpostavili pa so tudi željo po večji povezanosti dijakov iz slovenskih šol v Sloveniji z njihovimi učenci.

Ministrica Jaklitscheva si je ogledala tudi arhiv Zedinjene Slovenije, kjer so jo seznanili s potekom digitalizacije arhiva. Dan je ministrica zaključila s pogovorom z odgovorno urednico Svobodne Slovenije, glasilom Slovencev v Argentini.

Nalaganje
Nazaj na vrh