Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

KME: Obe strani naj, v korist bolnikov, stavko zaključita s podpisom sporazuma

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 01. 2024 / 10:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2024 / 10:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
KME: Obe strani naj, v korist bolnikov, stavko zaključita s podpisom sporazuma
»Stavka ne veča le stisk bolnikov, temveč se z njenimi zaostritvami povečujejo tudi stiske zaposlenih v zdravstvu.« FOTO: arhiv Družine

KME: Obe strani naj, v korist bolnikov, stavko zaključita s podpisom sporazuma

Komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko (KME) je trenutno stavko zdravnikov in zobozdravnikov, tudi ob spoštovanju vseh stavkovnih pravil, s stališča etičnih vrednot za bolnike ocenila za »nekoristno, škodljivo in nepravično, v nasprotju z njihovo voljo in potrebami«.

Kot je komisija, ki jo vodi nekdanji zdravstveni minister doc. dr. Božidar Voljč, zapisala v sporočilu za javnosti, bi bile etično primerne vse pobude za zmanjšanje ali odpravo kroničnih sistemskih nepravičnosti slovenskega zdravstva, »ki jih poosebljajo čakalne dobe, bolniki brez osebnih zdravnikov, zdravstveno zapuščeni prebivalci odmaknjenih obmejnih območij, vse težji dostop do z obveznim zavarovanjem zagotovljenih storitev«.

Nikoli niso odgovorni le zaposleni v zdravstvu

Med kroničnimi sistemskimi nepravičnostmi slovenskega zdravstva KME nadalje našteva tudi neurejene osebne dohodke s sramotno nizkimi plačami srednjega zdravstvenega kadra, nezadovoljstvo in odhajanje zdravnikov in drugih zdravstvenikov v zasebni ali kak drug javni sektor ter druge neenakosti, za katere po mnenju komisije niso nikoli odgovorni le zaposleni v zdravstvu.

Stavka ne veča le stisk bolnikov

Vse to, dodajajo v KME, že dolgo siromaši slovensko zdravstvo in slabša njegov odnos z javnostjo, ki razloge za takšno stanje z mediji vred enostransko išče zlasti na strani zdravnikov in zdravstva. »Stavka ne veča le stisk bolnikov, temveč se z njenimi zaostritvami povečujejo tudi stiske zaposlenih v zdravstvu,« so zapisali v komisiji in obe strani pozvali, naj »v korist bolnikov, zdravstva in zaposlenih v njem stavko čim prej zaključita s podpisom za obe strani sprejemljivega sporazuma«.

Neodvisno od stališč političnih opcij ali iniciativ

Komisija za medicinsko etiko je še zapisala, da s svojimi opredelitvami, ki jih oblikuje neodvisno od stališč vsakršne politične opcije ali iniciative, ne želi enostransko poglabljati obstoječih razhajanj, marveč prispevati k strpnemu iskanju skupnih rešitev. Obenem sprejema pravico vseh poklicev do stavk, ki običajno potekajo z omejitvami poklicnih aktivnosti, a tudi opozarja, da zdravniške stavke bolnikom omejujejo dostop do potrebnih storitev.

Niso pristojni za ocenjevanje pogajalskih argumentov

V komisiji, katere član je tudi prof. dr. Roman Globokar z ljubljanske Teološke fakultete (ali v njegovi odsotnosti prof. dr. Robert Petkovšek), so še navedli, da niso pristojni za ocenjevanje pogajalskih argumentov sindikata Fides na eni in vlade dr. Roberta Goloba na drugi strani, politično in strokovno odgovorne organe pa so še pozvali, naj se skupaj odgovorno lotijo reševanja stranpoti v slovenskem zdravstvu.

Nalaganje
Nazaj na vrh