Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmet Tomaž Mis po uničujočem požaru: Sin se je zadnji hip rešil in skočil s strehe [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 30. 09. 2023 / 00:05
Oznake: Nesreča
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2023 / 07:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kmet Tomaž Mis po uničujočem požaru: Sin se je zadnji hip rešil in skočil s strehe [VIDEO]
Tomaž Mis se na pragu upokojitve sprašuje, kakšna bo prihodnost kmetije. FOTO: Siniša Kanižaj

Kmet Tomaž Mis po uničujočem požaru: Sin se je zadnji hip rešil in skočil s strehe [VIDEO]

V začetku septembra so na kmetiji Mis v vasi Zavrh pod Šmarno goro na lastni koži spoznali uničujočo moč ognjenih zubljev. Obsežen požar je uničil večje gospodarsko poslopje in s tem po oceni gospodarja Tomaža Misa povzročil nekaj milijonsko škodo. Na kmetiji se že več kot 300 let ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo, zdaj pa so zaradi ognjene preizkušnje pred pomembnim vprašanjem – ali in kako nadaljevati dejavnost, ki so ji bile predane številne generacije pred njimi.

Na kmetiji imajo približno 130 glav govedi, ukvarjajo pa se s prirejo mleka in njegovo predelavo. Obdelujejo približno 60 hektarov kmetijskih površin, gospodarsko poslopje, v katerem sta bili živina in krma, pa je bilo do požara sodobno opremljeno. Takoj po nesreči so poskrbeli za najnujnejše stvari, da lahko molža krav teče nemoteno naprej, a pred vrati so hladnejši meseci, zato je zdaj glavni cilj živini čim prej zagotoviti streho nad glavo.

Gasilci med bojem z ognjenimi zublji 4. septembra. FOTO: FB Tomaž Mis

Uničen trud dveh generacij

Gospodarsko poslopje je bilo prekrito s fotovoltaičnimi celicami, ki so po mnenju Tomaža Misa, ki je od staršev prevzel kmetijo leta 2005, skoraj zagotovo vzrok za požar. »14 let je zadeva delovala, imeli smo reden servis, ampak očitno nekaj ni bilo v redu. Delo dveh generacij je izničeno. Sodeloval sem pri pokrivanju tega hleva, lastniki kmetije so bili takrat še starši. Kako naprej, bomo morali doreči skupaj s sinom. To me je doletelo ravno pred uradnim odhodom v pokoj, fizično bom seveda pomagal in delal še naprej.«


Sin se je rešil zadnji trenutek

Česa podobnega še ni doživel, čeprav je tudi sam gasilec, pripoveduje: »Imeli smo zelo izoliran hlev, da so imele naše krave ugodno klimo, zato požara sprva sploh nismo opazili. Kar naenkrat pa je čez streho, na koncu, kjer je bila fotovoltaika, začel prihajati ven bel dim. Sin je skočil gor, v roke sem mu dal aparat za gašenje s prahom, saj se pri fotovoltaiki zaradi napetosti ne sme gasiti z vodo. Mislila sva, da bova na tistem kvadratnem metru, kjer je dim šel ven, rešila zadevo, a žal je bilo prepozno. Očitno je moralo spodaj že nekaj časa tleti. Sin se je zadnji trenutek rešil in skočil dol s strehe, ker se je potem ogenj bliskoviti razširil.«

Krma, ki je bila v hlevu, je pogorela. FOTO: Siniša Kanižaj

Do zime želijo poslopju vrniti streho

Živino so tik pred požarom pripeljali s paše v hlev, zato so bile krave sprva povsem zmedene, zakaj gredo spet iz hleva, a »smo jih, hvala Bogu, pravi čas rešili, prav tako stroje v okolici hleva«. Drugo vprašanje je, kaj bo pokazala betonska konstrukcija, opozarja: »Do zime želimo pokriti poslopje, da živina ne bo na dežju in snegu. Bomo videli, ali bomo morali zmanjšati število črede,« realno stanje ocenjuje kmet, ki mu nista tuja niti šport niti odrske deske.

Živino jim je k sreči uspelo rešiti. FOTO: Siniša Kanižaj



Njiva ali trgovsko središče?

Na kmetiji Mis so že pred leti začeli postavljati mlekomate po Sloveniji, saj so želeli priti neposredno do kupcev ter tako svojemu mleku dati dodano vrednost, nato pa je Tomaž skupaj z ženo Cirilo veliko moči in truda začel vlagati v sirarno, ki jo zdaj v glavnem vodi 33-letni sin, ki mu je prav tako ime Tomaž. 

V domači sirarni. FOTO: Siniša Kanižaj

Želijo si, da bi ljudje spoštovali lokalno pridelano hrano. »Kmetje s svojimi pridelki in izdelki poskušamo priti v šole, vrtce in javne ustanove. Žal pa ta trenutek svetu vladajo trgovci. Po mojem mnenju to ni dobro. Kmetje delamo s srcem, smo vezani na domačo zemljo, zato upam, da bodo ljudje začeli to bolj spoštovati,« je neposreden Mis, ki je ob tem spomnil, da imamo v Sloveniji najmanj kvadratnih metrov obdelovalnih površin na prebivalca in hkrati največ kvadratnih metrov trgovskih središč na prebivalca. »To ne gre skupaj. Če se ta trend ne bo zaustavil, se nam slabo piše.«

Poslopje slab mesec po požaru. FOTO: Siniša Kanižaj

Po poplavah oni pomagali drugim, zdaj sami prejemajo pomoč

Mis je izjemno hvaležen vsem, ki so jim ob katastrofi izkazali podporo. In teh ni bilo malo. »Tudi zadnja nedeljska nabirka pri svetih mašah v Pirničah je bila namenjena za nas. Prav tako so kulturniki, ki nas poznajo, organizirali dobrodelne prireditve, ves izkupiček pa namenili nam. Tudi kmetje in nekateri drugi posamezniki so donirali sredstva. Slovenci smo neverjetni. Ko nastopijo težave, res stopimo skupaj. Tudi sam sem po avgustovskih poplavah v Medvodah ogromno pomagal. In zdaj se nam vrača nazaj«, ganjeno pripoveduje.



O obisku policista pred aprilskim kmečkim protestom 

Kmetija Mis je sicer letos enkrat že »opozorila« nase. Aprila, tik pred vseslovenskim kmečkim protestom v Ljubljani, jih je namreč obiskal policist ter sina Tomaža vprašal, ali se bo udeležil protesta.

Aprila, nekaj dni pred vseslovenskim kmečkim protestom v Ljubljani, je njihovo kmetijo obiskal policist in spraševal, ali se bodo udeležili protesta. FOTO: FB Tomaž Mis

»Samo sin je bil doma takrat in je bil zelo presenečen. Policist je prišel k nam po ukazu. To je bila njegova služba. V meni se je pojavilo vprašanje: ˝A smo v diktaturi?˝ Dejansko v Sloveniji zdaj vlada diktatura leve opcije, ki je nesposobna, lena in ne ustvarja nič. Denar je treba zaslužiti z rokami. Samo za računalniki bo to težko. Treba se je čim prej vrniti k naravi in zdravi kmečki pameti, ker le ta bo rešila civilizacijo,« brez dlake na jeziku zaključuje naš sogovornik.





Nalaganje
Nazaj na vrh