Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmetijska ministrica po ogledu na terenu: »Škode so različne, potreben bo individualen pristop«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 24. 08. 2023 / 07:32
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.08.2023 / 08:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kmetijska ministrica po ogledu na terenu: »Škode so različne, potreben bo individualen pristop«
Razdejanje na kmetiji Fale v Lučah. FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Kmetijska ministrica po ogledu na terenu: »Škode so različne, potreben bo individualen pristop«

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je po ogledu škode v kmetijstvu po nedavnih poplavah v Zgornje Savinjski dolini dejala, da je še težko napovedati dokončne ukrepe pomoči, »kajti situacija in škode so zelo različne od kmetije do kmetije. Pri kmetijah, ki so izgubile vse, bo potreben individualni pristop«.

Ob tem je ministrica poudarila, naj se kmetje obrnejo na javno kmetijsko svetovalno službo, ki bo v neposrednem stiku z ministrstvom, ki bo reševalo individualne primere.

Plazovi ogrožajo kmetijo Hriberšek

Ministrica Irena Šinko je sredin ogled poškodovanih kmetij v Zgornje Savinjski dolini začela z obiskom kmetije Hriberšek. Hribovska kmetija, ki se med drugim ukvarja z živinorejo, je ogrožena zaradi premikov zemljine, plazov, ki ogrožajo objekte. Potrebne bodo strokovne ocene, ali je na lokaciji še varno živeti ter kmetovati.

Obisk na kmetiji Hriberšek. FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Poplave so povzročile hudo razdejanje tudi na kmetiji Zager, kjer so izgubili vse kmetijske površine, stroje in objekte. »Ta kmetija je res nekaj posebnega, kajti izgubili so vse. Pri takih kmetijah bo potreben individualni pristop. Potrebno bo najti finančno pomoč, da bo kmetija lahko sploh zagnala. Ena od možnosti so finančni inštrumenti, ki jih pripravljamo in bodo objavljeni jeseni. Preko sklada za regionalni razvoj bodo možni ugodni krediti za male kmetije«.

Ministrica Irena Šinko in državni sekretar Darij Krajčič na ogledu posledic poplav na kmetiji Zager. FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Huda ura je doletela tudi kmetijo Fale v Lučah, kjer so izgubili ves hlev z živino, kmetijsko površino, stroje in objekte, ogrožena je tudi druga hiša, kjer je plaz že zelo blizu. Vsi so v strahu pred novimi padavinami.

Med ogledom škode na terenu na kmetiji Fale v Lučah. FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ministrica napoveduje individualen pristop

Letošnje poletje kmetom res ni prizanašalo. Kakšna bo končna ocena škode, je po besedah ministrice težko napovedati, jasno pa je, da bo potrebno pomagati na različne načine, so sporočili s kmetijskega ministrstva. 


»Pripravljamo razpis za nakup mehanizacije, poskušali bomo izpeljati razpis za porabo sredstev iz programa razvoja podeželja, s katerim bi neposredno pomagali pri vzpostavitvi kmetijskih površin. Škoda, ki bo ocenjena preko občinskih komisij, bo med drugim izplačana preko sistema »de minimis«. V tem trenutku je težko napovedati dokončne ukrepe pomoči, kajti situacija in škode so zelo različne od kmetije do kmetije; pri kmetijah, ki so izgubile vse, bo potreben individualni pristop«.

Nalaganje
Nazaj na vrh