Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmetijstvo in gospodarstvo pred velikim izzivom [VIDEO]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 06. 05. 2022 / 12:57
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2022 / 14:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kmetijstvo in gospodarstvo pred velikim izzivom [VIDEO]
Predsednik Kmetijsko gospodarske zbornice Slovenije. FOTO: KGZS

Kmetijstvo in gospodarstvo pred velikim izzivom [VIDEO]

Slovensko kmetijstvo in gospodarstvo sta se zaradi podražitve vhodnih surovin znašla pred velikim izzivom. Predsednik KGZS Roman Žveglič upa, da bo nova vlada v zvezi s tem ustrezno ukrepala. Na podražitve pogonskih goriv in energije so se odzvali tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Podražitve vhodnih surovin so se v zadnjem času močno povečale. V letu dni so se gnojila podražila za kar 250 odstotkov, energenti in maziva pa za četrtino, v povprečju so bile cene vhodnih stroškov višje za dobrih 20 odstotkov. Ob teh podatkih na Kmetijski gospodarski zbornici Slovenije opozarjajo na slab položaj kmetijstva. »Ne želimo priti v položaj, ko bomo morali izbirati, katera opravila izvesti zaradi vse večjih stroškov, med katerimi je pomemben strošek prav gorivo. Če se ta razmerja cen ne bodo uredila, bomo drugo leto imeli veliko manj posejanih njiv, saj se kmetovanje ne bo izplačalo,« opozarja predsednik KGZS Roman Žveglič. 

Od nove vlade pričakujejo spremembe 

Razmere na trgu naftnih derivatov so nevzdržne, zato na KGZS pozivajo vlado, da uvede ustrezne ukrepe za znižanje cen pogonskih goriv. »Nafta, energija, naftni derivati poganjajo celotno gospodarstvo. Od nove vlade pričakujemo, da bo znova uvedla regulacijo cen pogonskih goriv. Na ta način bomo lažje načrtovali svoje dejavnosti in ne bo takih nihanj cen goriv, kot se to dogaja zdaj,« je na današnji novinarski konferenci poudaril Žveglič. 

Če se ta razmerja cen ne bodo uredila, bomo drugo leto imeli veliko manj posejanih njiv, saj se kmetovanje ne bo izplačalo. (Roman Žveglič, predsednik KGZS)

 Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Roman Žveglič na današnji tiskovni konferenci v Ljubljani. FOTO: Facebook KGZS 

KGZS predlaga še, da bi bili energenti za rabo v kmetijski mehanizaciji oproščeni trošarine. Hkrati pričakujejo, da bo vlada v prehranski verigi zaščitila kmete, ki v tej verigi predstavljajo najšibkejši člen. Na vodilnem položaju si želijo nekoga, ki bo spoštoval pomen kmetijstva in bo pripravljen sodelovati z nevladnimi organizacijami pri iskanju ustreznih rešitev za slovensko kmetijstvo. 

OZS: Razmere so zelo resne 

Gospodarstvo peša in nima nobenih rezerv, opozarjajo tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Od države pričakujejo takojšnje ukrepanje. »Celotno gospodarstvo krvavi, položilo je dodaten obliž na rano, dodatnega obliža več ni,« je pojasnil predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. Opozoril je, da niso samo prevozniki tisti, ki bodo generirali dodatek za dražje gorivo, ampak da se negativni vplivi vidijo po celotnem gospodarstvu. Pri tem omenjajo vnovično regulacijo cen ali možnost subvencioniranja cen.


Celotno gospodarstvo krvavi, položilo je dodaten obliž na rano, dodatnega obliža več ni. (Peter Pišek, predsednik sekcije za promet pri OZS) 

Nova vlada mora zato po besedah Piška takoj ustvariti pogoje, da bodo lahko podjetja in ljudje normalno živeli. Pri tem vidi težavo v trenutnem političnem vakuumu. Prvi mož OZS Branko Meh pa je poudaril, da je nekdanja vlada za obrtnike in podjetnike v času koronske krize naredila veliko.


Kupi v trgovini

Miklova Zala in uporni kmetje
Proza
12,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh