Zapri
Iskanje

Kmetom pomoč do jesenske setve, napoved odkupa vse slovenske pšenice

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 01. 07. 2022 / 17:01
Oznake: Slovenija, Ukrepi, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2022 / 17:12
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kmetom pomoč do jesenske setve, napoved odkupa vse slovenske pšenice

Kmetom pomoč do jesenske setve, napoved odkupa vse slovenske pšenice
FOTO: Twitter Vlada RS
Vladna ekipa je na redni seji med drugim obravnavala nov paket ukrepov zaradi rasti cen. Tokrat so bili v ospredje ukrepi na področju kmetijstva in prehrane. Po besedah predsednika vlade Roberta Goloba je situacija v svetu, predvsem v Ukrajini, vsak dan slabša, kar se dejansko pozna ne le v cenah, ampak tudi v razpoložljivosti hrane za naprej. Poleg denarne pomoči kmetom je vlada napovedala, da bo prek Zavoda za blagovne rezerve RS kupila ves letošnji pridelek pšenice.

 »Na eni strani smo se ukvarjali s tem, kako pomagati slovenskim kmetom, da bodo povišani stroški goriv in gnojil ter ostalega repro materiala čim manj vplivali na njihove stroške in posledično na cene hrane. Na drugi strani pa smo se pogovarjali o tem, kako bomo vzpostavili učinkovit sistem nadzora maloprodajnih cen za naše slovenske potrošnikom,« je po seji vlade dejal Golob.

Do jesenske setve dobrih 22 milijonov evrov pomoči kmetom

Zaradi rasti cen goriv, elektrike, in repro materiala je vlada napovedala tri ukrepe v višini 22,4 milijona evrov. Z njimi želi pomagati kmetijskemu in ribiškemu sektorju pri soočanju z višjimi stroški proizvodnje in pridelave. Zaradi prejema pomoči vlada pričakuje, da proizvajalci in pridelovalci ne bodo zvišali maloprodajnih cen za potrošnike.

Ukrepi se nanašajo na tri sklope: pomoč sektorju mleka, pomoč sektorju pogonskih goriv za kmetijstvo in ribištvo ter pomoč na področju gnojil in repro materiala.

V jesen z večjimi blagovnimi rezervami

Vladi je prav tako sprejela odločitev, da bo ves letošnji pridelek pšenice odkupljen prek Zavoda za blagovne rezerve, »ker želimo pridelek v celoti zadržati v državi. Kmetje bodo tako imeli zanesljivega kupca ter stabilno ceno, Slovenija pa bo v jesen vstopila z večjimi blagovnimi rezervami. V prihodnjem tednu bodo potekali nadaljnji pogovori o letošnjem odkupu pšenice«.

Bo celoten letošnji pridelek pšenice res ostal v Sloveniji? FOTO: Jože Potrpin

V košarici za nadzor nad maloprodajnimi cenami bo 15 izdelkov

Kot je povedal Golob na novinarski konferenci, bodo nadzor nad maloprodajnimi cenami poskušali izvajati s košarico 15 maloprodajnih izdelkov, ki bo usklajena s trgovinsko zbornico. »Ne gre za reguliranje cen, te bodo še vedno določali trgovci. Vlada bo poskrbela, da bodo te cene primerljive in javno znane. Vsak kupec bo sam ugotovil, katera je tista trgovina, kjer se mu splača kupiti nek izdelek.«


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh