Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V okviru programa Donirana hrana pomagali 570 osebam

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 25. 05. 2022 / 09:07
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2022 / 12:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
V okviru programa Donirana hrana pomagali 570 osebam
V okviru programa vsakodnevno pomoč prejema 570 oseb. FOTO: Tatjana Splichal

V okviru programa Donirana hrana pomagali 570 osebam

Nadškofijska karitas Maribor je v sklopu programa »Donirana hrana« v lanskem letu zbrala 319 ton donirane hrane, letos že 76 ton.

Program »Donirana hrana« danes presega transferje materialne pomoči in socialnovarstvenih storitev tistim družinam in posameznikom, ki potrebujejo redno pomoč in podporo individualnega svetovanja. Nadškofijska karitas Maribor se s skladiščenjem in razdeljevanjem hrane srečuje vse od ustanovitve pred tridesetimi leti.

Prostovoljci Karitasa. FOTO: Tatjana Splichal

Vsak delovni dan s 4 do 6 kombiji prevzamejo artikle v 29 trgovskih centrih v Mariboru in kruha v pekarnah. 650 kilogramov živil omogoča, da vsakodnevno razdelijo hrano med 27 in 30 družin, kar znaša okoli 107 posameznikov. Ob ustanovitvi dnevnih prevzemov ter razdeljevanja kruha in pekovskih izdelkov s strani mreže župnijskih karitas Maribor ter drugih socialnih ustanov ocenjujejo, da je vključenih še 120 oseb, skupaj do 227 dnevno. 

Donirano hrano prejema 570 oseb

V tem letu je bilo v program vključenih 210 družin ter posameznikov, kar skupaj predstavlja 570 oseb, ki so vsaj enkrat tedensko prejele pomoč iz omenjenega projekta. »Večinoma so v program vključeni prejemniki socialnih transferjev, nizkih pokojnin ali zaposlenih z nizkimi dohodki. Prejemniki so tudi osebe, ki imajo težave pri duševnem ali telesnem zdravju, invalidi, starejše in mlajše osebe, ki živijo sami,« ja na novinarski konferenci pojasnil predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček.

Donirana hrana. Foto: Nadškofija karitas Maribor 

V program se vključuje vse več družin in posameznikov, ki se v stiski znajdejo zaradi povečanih stroških energentov in drugih življenjskih potrebščin. Vse več je prošenj ob izgubi zaposlitve, v večini gre za delavce ob kratkotrajni zaposlitvi, samozaposlene, delavce na čakanju, zaposlene z minimalnim dohodkom in družine, ki malenkost presežejo cenzus.  

Stroški izvajanja programa znašajo približno 79 tisoč evrov. Vrednost projekta in razdeljene donirane hrane je ocenjena na 265 tisoč evrov.  

»Ponosni smo, da smo v projekt od leta 2016 pritegnili in vključili prostovoljce Karitas, ki dajejo veliko humanitarno noto in družbeno angažiranost,« pravi Maček.    

Opravili so 5200 ur prostovoljnega dela 

Zgovoren je tudi podatek za leto 2021, ko so prostovoljci opravili 5200 ur prostovoljnega dela, s kombiji so prevozili okoli 41 tisoč kilometrov. V lanskem letu so prostovoljci zbrali 319 ton donirane hrane, v letošnjem letu pa že 76 ton hrane. 

V Nadškofijski karitas v Mariboru pomagajo še 120 družinam z Ukrajine, ki pomoč predvsem potrebujejo pri nastanitvah in urejanju statusne dokumentacije. 

FOTO: Tatjana Splichal

S  projektom vzpostavljamo spoštljiv odnos do hrane, katera bi bila drugače zavržena in postala odpad. 

Program sofinancirajo Mestna občina Maribor, ki sistemsko omogoča, da lahko Nadškofijska karitas pomaga ljudem v socialni stiski. Sodelujejo pa tudi z Lions klubom Maribor – Zarja, ki je vzpostavila mrežo trgovin v Mariboru.  

Velike stiske še prihajajo 

Največjo stisko pričakujejo v drugi polovici leta, ko ne bo več subvencij na občinski in državni ravni. Poleg materialne pomoči v Nadškofijski karitas Maribor pričakujejo veliko pomoči na psihosocialni ravni, ki se kažejo že danes, kajti na škofijo prihaja vse več prošenj ob razpadu družin in družinskega nasilja. »To je prinesla korona. Ljudje se ne znamo več pogovarjati. Mislimo, da moramo samo delati za materialne dobrine,« potrjuje Maček. 

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh