Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi vse bolj odgovorni pri rabi alkohola

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 19. 05. 2022 / 10:31
Oznake: Mladi, Postni čas
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2022 / 11:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi vse bolj odgovorni pri rabi alkohola
Med mladimi je tudi vse več odgovornih pri rabi alkohola. FOTO: brezalkohola.si

Mladi vse bolj odgovorni pri rabi alkohola

Obsega posledic prekomernega pitja alkohola pri mladih se zavedajo številne organizacije, ki opozarjajo in pozivajo k ukrepanju. Med njimi tudi Slovenska karitas, ena od pobudnic akcije 40 dni brez alkohola.

Slovenska karitas je organizirala natečaj, v katerem so lahko mladi ustvarjalci sodelovali s samostojnim avtorskim delom in s pomočjo mentorja. V ocenjevanje in nagradni izbor so lahko poslali pesem, zgodbo, esej, strip ali svoje razmišljanje v slikovni obliki. 

Natečaj se je zaključil s slavnostno podelitvijo včeraj, 18. maja 2022. Spletnega dogodka so se udeležili vsi nagrajenci, njihovi mentorji, predstavniki organizatorjev akcije in tudi starši.

»Ko sem prišel domov, te ni bilo. Mislil sem, da si, tako kot vedno, v baru. Na poti tja pa te vidim ležati na tleh. Mama! Komaj 14 sem star ...« Izsek iz pisma, ki je zmagalo na Literarnem natečaju Smej se 2022.

V natečaju, ki je letos potekal pod geslom »Smej se«, je sodelovalo 51 šol. »Skupaj smo prejeli 172 prispevkov. Vse je pregledala 5-članska komisija in na podlagi kriterijev (vsebina, izvirnost ideje, dovršenost izdelka, leposlovje, primernost in učinkovitost preventivnega materiala) nagradila 15 del. Posebej smo izpostavili 4 najboljša dela, ki so nam lahko še posebej v poduk in resno vabilo k bolj odgovornemu odnosu do rabe alkohola,« je po podelitvi nagrad najboljšim natečajnikom in mentorjem povedala Jana Flajs, vodja natečaja in predsednica komisije.

Poleg nje so komisijo sestavljali predstavnice/ki soorganizatorjev, Slovenske Karitas, Javne agencije RS za varnost prometa, portala Med.Over.Net in Zveze kulturnih društev Slovenije.

Poraba alkohola vsako leto večja

Slovenija se uvršča med države, v katerih je poraba čistega alkohola lani zrastla in predstavlja pomemben javnozdravstveni problem. Poleg dejavnikov tveganja za prezgodnjo smrt, bremena pri izidu bolezni, povzroča nepredstavljive bolečine in trpljenje bližnjih, negativne socialne posledice in gospodarsko izgubo. Problematika alkohola zato ne predstavlja samo problema ljudi, ki pijejo alkohol, pač pa težavo celotne slovenske družbe.

»Breme, ki ga povzroča škodljiva raba alkohola, je v veliki meri mogoče preprečiti, tudi s spremembami navad in razvad. Tako že tradicionalno vsako leto, v času akcije 40 dni brez alkohola, povabimo učence od 6. do 9. razreda slovenskih osnovnih šol in srednješolce, da s svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k uresničevanju življenjskega sloga brez alkohola,« je ob zaključku natečaja povedal Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske Karitas. Na ta način skušajo prispevati k ozaveščanju pri rabi alkohola. »Vsako leto nas mladi pozitivno presenetijo s svojimi literarnimi deli, ki dajejo upanje, da bodo imeli odgovoren odnos tudi, ko odrastejo,« je še dodal Tomažič.

Najboljša nagrajena dela:

Prva štiri mesta na nagradnem literarnem natečaju so zasedle Ana Poljanšek iz osnovne OŠ Šenčur, Ana Kumperger iz Gimnazije Center – Celje, Lara Bole iz OŠ Dobravlje ter Lana Sovič iz OŠ Stročja vas.

S tem natečajem želijo organizatorji mlade spodbuditi, da bi več razmišljali o ohranjanju lepih odnosov, zdravja, blaginje ter pravega veselja in zabave na odgovoren način, brez alkohola in drugih drog. Predlagajo, da večkrat izberejo ustvarjalna doživetja z družino, druženje s prijatelji, športno aktivnost, glasbo, razvijanje svojih talentov, uresničevanje svojih sanj in ciljev ter pogumno alkoholu rečejo NE.




Nalaganje
Nazaj na vrh