Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjiga o gregorijanskem koralu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 27. 09. 2018 / 09:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2018 / 09:51
Ustavi predvajanje Nalaganje

Knjiga o gregorijanskem koralu

Založba ZRC je izdala knjige o gregorijanskem koralu, o gradnji Nove Gorice, folklorne pripovedi z Idrijskega.

Založba ZRC je izdala knjige o gregorijanskem koralu, o gradnji Nove Gorice, folklorne pripovedi z Idrijskega.

Gregorijanski koral v srednjeveških rokopisih na Slovenskem

Muzikološki inštitut je izdal zajetno knjigo (480 strani) muzikologa Jurija Snoja Gregorijanski koral v srednjeveških rokopisih na Slovenskem.

V slovenskih knjižnicah in arhivih je okoli 25 srednjeveških glasbenih kodeksov, poleg teh pa še več sto posameznih pergamentnih folijev z glasbenim zapisom, ki so se ohranili kot preostanki uničenih srednjeveških glasbenih rokopisov. Z redkimi izjemami je vsebina vsega tega gradiva gregorijanski koral: srednjeveška glasbena kultura, ki je bila poznana latinskemu Zahodu in predstavlja izhodišče zahodnoevropske glasbene zgodovine.

Knjiga prinaša vrsto samostojnih razprav, ki obravnavajo različne vidike tega raznolikega gradiva: vsebinske, kodikološke, zgodovinske, notacijske in glasbene. Posebno pozornost je avtor posvetil tistim vsebinskim segmentom, ki odražajo čas in prostor ali so kako drugače izstopajoči, kot je to npr. verzificirani oficij za praznik patronov župnijske cerkve v Kranju.

Knjigo zaključuje katalog, ki prinaša opisni seznam vseh doslej znanih srednjeveških glasbenih rokopisov, njihovih fragmentov kot tudi drugih srednjeveških glasbenih zapisov na Slovenskem.

Knjiga o urbanizmu Nove Gorice

Inštitut za kulturne in spominske študije je izdal knjigo Tomaža Vuge Projekt: Nova Gorica. Bogato ilustrirana knjiga prikazuje razloge za nastanek in razvoj mesta, pa tudi razloge za zaostajanja, celo nazadovanja, predvsem pri uveljavljanju vloge središča v regiji in v slovenskem prostoru. Je osebni pogled avtorja, domačina, ki je v najustvarjalnejšem delu svojega življenja, v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja, deloval kot urbanist Nove Gorice.

Avtor s pripovedjo sega tudi globlje v preteklost, predvsem zato, da lahko o nekaterih, še vedno aktualnih dilemah o nastanku mesta pove svoje mnenje. Ukvarja pa se predvsem z obdobjem med letoma 1963 in 1982. Gre za čas, ki sovpada z optimističnim in v prihodnost zazrtim obdobjem najhitrejše rasti Nove Gorice.

Ni obšel tudi kasnejšega dogajanja v mestu, v času ko ni bil neposredno vključen vanj, predvsem takrat, ko je bilo treba prikazati kontinuiteto dogajanj, najbolj značilnih za mesto. Na koncu je dodal še svoje poglede na Novo Gorico, kakršna je danes in kakršna bi lahko bila v prihodnosti.

Historični seminar 13

Zbornik Historični seminar 13 prinaša izbor devetih razprav, ki jih je prispevalo deset slovenskih, avstrijskih, hrvaških in nemških strokovnjakov. V interdisciplinarnem prepletu humanističnih in družboslovnih ved izstopajo različni pogledi na zgodovino, v motrenje tega, kar je bilo, s pogledi, usmerjenimi tudi v geografijo, komparativistiko, etnomuzikologijo, kulturno antropologijo.

A ne brez kritične distance, ki je v prispevkih na različne načine še posebej poudarjena, saj številni članki preizprašujejo predpostavke do zdaj že opravljenih raziskav in nujno subjektivna izhodišča, ki posameznike vodijo pri njihovih ugotovitvah. Na ta način Historični seminar 13 prispeva h kritični misli o znanosti ter o prihodnjih nalogah humanistike in družboslovja. Zbornik je prosto dostopen tudi na spletni strani Založbe ZRC.

Avtorji prispevkov so: Kornelia Ehrlich, Verena Perko, Andrej Leben, Bojan Godeša, Johannes Seidl, Erwin Köstler, Urška Bratož, Drago Kunej, Primož Gašperič, Marlena Plavšić

Peta knjiga zbranega dela Zofke Kveder

Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede je izdal peto knjigo v zbirki Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev Zofka Kveder. Zbrano delo, 5. knjiga. Dramatika / Članki / Feljtoni.

Peta knjiga Zbranega dela Zofke Kveder prinaša dramska besedila, zbrana v knjigi Ljubezen (1901, Tuje oči, Strti, Pri branjevki, Zimsko popoldne, Pravica do življenja in Ljubezen), enodejanki Pijanec (1905/1906) in Egoizem ter štiridejanko Amerikanci (1908).

Postavitev dramatike Zofke Kveder ob dela njenih sodobnic razkrije, da so njena dela vpeta v tematsko mrežo fin de siecla in da jo z deli dramatičark iz drugih književnosti povezuje tudi način gradnje dejanja. Drugi del pete knjige sestavljajo publicistična besedila, objavljena v revijah in časnikih, npr. Slovenka, Slovenski narod, Ljubljanski zvon, Veda, Naši zapiski, Jutro, in besedila iz rokopisne zapuščine.

Najbolj prodorna je v feminističnih besedilih; v poročilih iz Prage in drugih krajev, kjer je živela in ustvarjala, pa se je izkazala kot kulturna posrednica. Pisala je tudi literarne portrete, ocenjevala svoje pisateljske sodobnike in sodobnice ter poročala o dogodkih z različnih področij umetnosti. Na potovanjih je skrbno beležila svoje vtise in jih zapisala v potopisnih člankih.

Avtorica zbranega dela Zofke Kveder je Katja Mihurko Poniž.

Proizvodnja nagrobnih spomenikov v Dalmaciji

Inštitut za arheologijo je izdal elektronsko verzijo knjige (prosto dostopno na spletni strani Založbe ZRC) Edisa Lozić Proizvodnja nagrobnih spomenikov v notranjosti rimske province Dalmacije.

Delo se ukvarja z vprašanjem organizacije kamnoseške proizvodnje nagrobnih spomenikov na prostoru notranjega dela nekdanje rimske province Dalmacije. Cilj raziskave je bil prepoznati model kamnoseške proizvodnje, ki se je oblikoval na goratem in težko prehodnem območju, kjer so možnosti vodnega transporta kamnitega materiala minimalne.

Avtorica izhajala iz predpostavke, da so se v času rimske oblasti na nekaterih geografskih območji oblikovala proizvodna središča, ki so za svoje delovanje uporabljala lokalne vira apnenca. Študija zajema nagrobne spomenike odkrite na prostoru današnje Bosne in Hercegovine in zahodnega dela Srbije in Črne gore. S kombinacijo metod makroskopske petrografske analize kamnin in tipološke analize ter prostorske analize je pokazala na obstoj več proizvodnih središč.

Rezultati analiz kažejo na zelo verjetno možnost, da so izkoriščali lokalne vire apnenca. Epigrafski podatki pa so omogočili njihov obstoj tudi časovno opredeliti. V osnovi je delo razdeljeno na dva dela. V prvem so predstavljeni rezultati analiz materiala, temu sledi tipološka analiza. Drugi del obsega katalog nagrobnih spomenikov.

Lasersko skeniranje iz zraka

Inštitut za antropološke in prostorske študije je izdal elektronsko verzijo knjige (prosto dostopno na spletni strani Založbe ZRC) Vizuelizacija rasterskih podataka laserskog skeniranja iz zraka (avtorji so Žiga Kokalj, Ralf Hesse, Admir Mulahusić).

Knjiga nudi vpogled v nabor tehnik prikaza visokoločljivih modelov višin. Napisana je v kontekstu preučevanja in interpretacije različnih tipov zgodovinskih in modernih, kulturnih in naravnih majhnih reliefnih oblik. Daje jedrnate napotke za izbiro najboljših tehnik prikaza določenih tipov pokrajine in izrazitih oblik.

Tri glavna poglavja – opis tehnik prikazovanja digitalnih modelov višin, napotki za njihovo izbiro in orodja za izračun prikazov –, spremljajo izbrani primeri tipičnih arheoloških in geomorfoloških študij, slovarček pojmov ter seznam literature in priporočenega branja.

Posameznikom z različnih znanstvenih področij in z različnim predznanjem o tematiki je struktura v pomoč pri razumevanju različnih tehnik prikazov, kako jih brati, kako izbrati prave nastavitve pri njihovem izračunu in kako prepoznati najbolj primerne za namen zasnovane raziskave.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh