Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjiga o Miklovih iz Ribnice

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 13. 03. 2020 / 13:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.03.2020 / 09:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Knjiga o Miklovih iz Ribnice

Knjižnica Miklova hiša iz Ribnice je izdala knjigo Doma je vse po starem. Miklovi iz Ribnice na Dolenjskem, avtorice Rosalie Marie Arnšek.

Knjižnica Miklova hiša iz Ribnice je izdala knjigo Doma je vse po starem. Miklovi iz Ribnice na Dolenjskem, avtorice Rosalie Marie Arnšek.

Potomca Miklovih, dr. Irena Arko in dr. Vojko Arko, sta Miklovo hišo podarila svojim sorojakom, Ribničanom in ribniški kulturi v srčni želji, da se v Ribnici ohrani spomin na Miklove. Že dolgo je v hiši v središču mesta, na trgu in blizu župnijske cerkve občinska knjižnica.

Trideset let prenovljene Miklove hiše

Gradbena prenova Miklove hiše se je začela aprila 1989 in se je končala leta 1991. Prva prireditev v obnovljeni Miklovi hiši, ki je bila tudi hkrati njeno odprtje, je bilo odprtje razstave likovnega srečanja Ribnica 89, 19. aprila 1991. Kmalu po tem dogodku, julija 1991, takoj po osamosvojitveni vojni, se je v Miklovo hišo preselila iz doma JLA tudi knjižnica, ki je pričela tu delovati oktobra istega leta, uradno pa je odprla svoje prostore 21. februarja 1992. Že pred tem se je v Miklovo hišo preselila takratna muzejska kustosinja.

Zbirka Miklovih v Ribniškem muzeju

Tudi ribniški muzej, ki deluje v sklopu Rokodelskega centra Ribnica, ima v depojih shranjene številne zanimivosti. Najbogatejša zbirka muzeja je prav zbirka Miklovih, ugledne ribniške družine, ki je imela na trgu gostilno in pekarijo.


Predstavitev knjige v Miklovi hiši 7. januarja 2020

Irena Arko, potomka Miklovih, je po demokratizaciji Slovenije prosila brata Vojka, ki je živel v Argentini, da sta se odpovedala denacionalizaciji Miklove hiše. Podarila sta jo Ribničanom oziroma njihovi kulturi.

Irena Arko je muzeju podarila številne predmete iz bogate družinske zakladnice, od gostinskega inventarja do ženskih ročnih del. Zbirka Miklovih se je dopolnjevala od leta 1997, tako da je zdaj v muzejskih depojih že več kot 2.500 predmetov.


Avtorica knjige Rosalia Maria Arnšek

Zakladnica zgodovinskih in etnoloških podatkov o življenju nekoč

Knjiga Rosalie Marie Arnšek Doma je vse po starem. Miklovi iz Ribnice na Dolenjskem popelje bralca skozi utrinke spominov osmerih rodov Miklovih ter odstira strani vsakdanjega življenja preprostih in znamenitih posameznikov iz Miklove rodbine, neločljivo prepletenih z usodo ribniškega trga. 

Zajetna knjiga (273 strani) je zakladnica zgodovinskih in etnoloških podatkov o življenju nekoč. Najprej je predstavljena družina Miklovih skozi več rodov; še posebej pa tisti člani, ki so bolj izstopali s svojim delom.


Predstavitev knjige v Miklovi hiši 7. januarja 2020

Še posebej so predstavljeni dr. Anton Arko (1846–1908), ki je bil prvi zdravnik v Škofji Loki, dr. Joško Arko in prvi občinski zdravstveni dom v Sloveniji, v Šentvidu nad Ljubljano, ter zdravnica dr. Irena Arko in dr. Vojko Arko, ki je živel kot povojni begunec v emigraciji v Argentini.

V knjigi je objavljena množica dokumentarnih fotografij

Poleg družine veliko izvemo o življenju v Ribnici v zadnjih dvesto letih. Spremljamo delovanje društev, shode, družabno življenje (druženja in plese). Spremljamo tudi medvojno in povojno tragedijo, ki ni zaobšla tudi Miklove družine.


Miklova hiša na ribniškem glavnem trgu (desno).

Knjiga, v kateri je objavljena množica dokumentarnih fotografij, je nastala v okviru projekta Knjižnice Miklova hiša Ribnica z naslovom Življenje ustvarja zgodbe, ki ga je finančno podprl LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe in Evropska zveza.

Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh