Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjiga o smrti papeža Janeza Pavla I.

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 07. 11. 2017 / 10:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Knjiga o smrti papeža Janeza Pavla I.

Danes, 7. novembra, je izšla knjiga Papež Luciani: Kronika o smrti (Papa Luciani: Cronaca di una morte).
Danes, 7. novembra, je izšla knjiga Papež Luciani: Kronika o smrti (Papa Luciani: Cronaca di una morte), v kateri so zbrane podrobnosti o smrti papeža Janeza Pavla I., ki je umrl leta 1978, po le 33 dneh papeževanja.

Vatikanska novinarka Stefania Falasca, novinarka pri katoliškem časopisu Avvenire in vicepostulatorka postopka za beatifikacijo papeža Lucianija, v knjigi predstavlja dokaze, kot so zdravstvena poročila, priče in vatikanski dokumenti, ki potrjujejo, da je bila smrt posledica srčnega infarkta.

Kardinal Pietro Parolin, ki izhaja iz Benečije, iste regije kot papež Janez Pavel I., je napisal predgovor h knjigi. Povedal je, da je papež Janez Pavel I. že kot patriarh Benetk imel težave s srcem.


Dan prej tožil zaradi bolečin v prsih

Papež Janez Pavel I. je večer pred smrtjo tožil zaradi bolečin v prsih, ki jih je začutil med molitvijo v kapeli. Zavrnil je potrebo po zdravniku, saj je bolečina popustila. Njegov zdravnik je za to izvedel šele po papeževi smrti.

Naslednje jutro ga je mrtvega našla sestra Margherita, ki je v sobo stopila potem, ko papež ni prišel na jutranjo kavo. Povedala je, da so bile njegove roke ob dotiku hladne, njegovi nohti pa rahlo temni. Dodala je, da Janez Pavel I. ni bil utrujen zaradi novih odgovornosti kot papež, temveč ga je vedno videla umirjenega, vedrega, polnega zaupanja in zadovoljnega.

Nadaljevati je želel delo predhodnikov

Papež Janez Pavel I., s pravim imenom Albino Luciani, se je rodil 17. oktobra 1912, umrl pa 28. septembra 1978. Pri 65 letih je bil izbran za škofa v Rimu. Ime Janez Pavel I si je izbral v čast sv. Janeza XXIII. in bl. Pavla VI. S tem je hotel poudariti, da želi nadaljevati njuno delo oziroma pot, ki jo je začrtal Drugi vatikanski koncil: posodobitev Cerkve, približanje sodobnemu svetu in delo za zedinjenje kristjanov.

Prav danes kongregacija za zadeve svetnikov v Vatikanu odloča o junaških krepostih Janeza Pavla I., preučujeta pa se tudi dva čudeža na njegovo priprošnjo. Pričakuje se, da bo papež Frančišek papeža Janeza Pavla I. razglasil za častitljivega Božjega služabnika.

Vir: www.catholicnewsagency.com

Preberite tudi:

Janez Pavel I. napovedal svojo smrt
Minilo je dvaintrideset let od smrti papeža Janeza Pavla I.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh