Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjiga o župniji Hrenovice

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 12. 11. 2018 / 11:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2018 / 08:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Knjiga o župniji Hrenovice

Župnija Hrenovice pri Postojni in založba Ognjišče sta izdala knjigo Franca Rupnika Zgodovina hrenoviške župnije.

Župnijska cerkev sv. Martina

Župnija Hrenovice pri Postojni in založba Ognjišče sta izdala knjigo Franca Rupnika Zgodovina hrenoviške župnije.

Župnija Hrenovice je letos praznovala 700-letnico župnije, vendar je po ugotovitvi dr. Janeza Höflerja veliko starejša in je bila verjetno ustanovljena kot pražupnija že v drugi polovici 10. stoletja. Leta 1765 je bilo v župniji kar 33 cerkva, tu je bil do leta 1832 tudi sedež dekanije, ki so ga leta 1844 prenesli v Postojno.

Župnijska cerkev sv. Martina stoji na »Vidmu«, sredi valovite podnanoške ravnine. Bogata je s poslikavami Toneta Kralja, ki jih je s skrivnostmi rožnega venca naslikal med fašistično okupacijo v letih 1942 in 1943, kljub temu je na njih upodobil vrsto fašističnih simbolov zla.

Ko je bil leta 1920 v Hrenovicah Franc Rupnik (1890–1947) kot mlad kaplan, se je lotil zbiranja gradiva o zgodovini te častitljive prafare. S pisanjem je končal leta 1935 v Novakih nad Cerknim. Napisal je obsežno besedilo, ki je vse do letos ležalo v tipkopisu.

Zdaj ga je domačin dr. Leon Debevec uredil in končno je izšlo v zajetni knjigi, ki jo bogati vrsta starih fotografij krajev in cerkva med Nanosom in Postojno. Rupnik je najprej zbral podatke iz daljne zgodovine. V drugem in tretjem poglavju je prikazal zgodovino tega območja (državno pripadnost, prihod nemških gospodov ter gradove in dvorce).


Cerkev bogatijo poslikave Toneta Kralja, v katere je slikar dodal množico simbolov zla fašistov.

Sledi prikaz sodne in politične uprave ter gospodarstva in prosvete. Nato zelo veliko izvemo o zgodovini hrenoviške župnije in o njenem verskem življenju. Izčrpno je tudi poglavje o cerkvah v župniji, vseh prikazanih je kar devetnajst.


Na koncu je Franc Rupnik zbral podatke tudi o dušnih pastirjih, prikazal matične knjige ter župnišče in gospodarska poslopja.

Avtor knjige Franc Rupnik



Preberite tudi:

700 let župnije v Hrenovicah

V nedeljo, 11. novembra, so v Hrenovicah pri Postojni sklenili jubilejno leto, praznovanje 700-letnice župnije.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh