Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjigi o Mariboru

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 04. 12. 2018 / 13:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2018 / 09:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Knjigi o Mariboru

Založba Roman iz Miklavža na Dravskem polju je izdala že vrsto knjig o Mariboru. Zdaj jim je dodala še dve razkošno opremljeni.

Založba Roman iz Miklavža na Dravskem polju je izdala že vrsto knjig o Mariboru. Zdaj jim je dodala še dve razkošno opremljeni.

Prva je knjiga Maribor, ki sta jo pripravila Jurij Pivka in Roman Kaučič. To je zajeten vodnik po Mariboru in okolici, ki bo dobrodošel predvsem turistom, ki bi radi spoznali kulturne in naravne bisere na območju Maribora. Nadvse pa je primerna tudi kot darilo, ali poslovnim partnerjem ali komur koli, ki ga želimo obdariti s trajnejšim in kulturno vrednim darilom.

Knjiga ima podnaslov Top 100 zanimivosti, kar pomeni, da jih je v knjigi prikazanih kar sto. Vse so na kratko opisane in ilustrirane z izvrstnimi fotografijami, ki jih je večinoma posnel soavtor Jurij Pivka. Besedilo je v slovenščini, nemščini in angleščini.

Pokrajinska raznolikost govori o izjemni legi Maribora

Knjiga večjega formata ima kar 313 strani in že to pove, da je prikaz mariborskih znamenitosti ali zanimivosti res temeljit. Tudi ta knjiga nam pokaže, da ima Maribor veliko pokazati, ne le tujcem, ampak tudi domačinom. Slednje bo opozorila in jim razložila marsikaj, kar je v njihovi bližini, pa se tega sploh ne zavedajo ali celo ne poznajo.

Mesto leži na stiku alpskega in panonskega sveta. Na jugozahodu se dviga pogorje Pohorje, severno od Drave pa razmeroma visoka in razčlenjena slemena Kozjaka. Še posebej Pohorje je raj za pohodništvo.

Vzhodno so nizki griči in vinorodna slemena Slovenskih goric, jugovzhodno pa povsem ravno Ptujsko polje. Vsi štirje pokrajinski deli se začnejo že tik ob mestu. Ta pokrajinska raznolikost govori o izjemni legi mesta.

Kulturno sta se tu do nedavna stikala slovanski in germanski svet. In tudi zaradi dogodkov, povezanih s Slovenci in Nemci v Mariboru, ima mesto tudi na tem področju pestro zgodovino, še posebej 20. stoletja.

Kronika mesta Maribor

Zgodovini je namenjena druga, prav tako razkošno opremljena knjiga, ki so ji nadeli jasen naslov Kronika mesta Maribor. Besedilo sta napisala zgodovinar Sašo Radovanovič in publicistka Senka Dreu, ki sta avtorja že vrste drugih knjig o zgodovini Maribora in o nekaterih občinah na širšem območju. Gre torej za prekaljena avtorja z veliko znanja.

Knjiga je prva v seriji kronikalnega prikaza zgodovine Maribora. Ta prva prikazuje čas od najstarejših obdobij do leta 1700. Izraz kronika v naslovu pomeni, da sta avtorja zgodovino Maribora prikazovala po letnicah. Ta je torej prikazana po časovnem zaporedju in ne po tematskem. Tudi na ta način je lahko zgodovina bolj pregledna.



Domoljubje

V tej prvi knjigi se srečamo tudi z začetki Maribora, ki so zelo zanimivi: od lege, prve utrdbe, ki je stala na današnji Piramidi nad mestom, do zemljiških gospodov. Tako zgodovina samega mesta kot širše okolice je natančno prikazana.

Knjiga je oblikovno nadvse razkošna. Ilustrirana je z množico slik, tako da je deloma celo fotoalbum.

Takšno delo gotovo spada na police, še posebej prebivalstva na tem območju, saj se v svetu in tudi pri nas vedno bolj pojavljajo sile, ki ne le, da jim je malo mar za zgodovino in tradicijo, ampak se že celo odkrito in javno norčujejo iz pojmov, kot so narod, domovinskost, tradicija in podobni. Človek je kulturno bogat le, če pozna in se zaveda preteklosti območja, kjer živi, ne pa da le životari v bolj ali manj namišljeni sedanjosti in »prihodnosti«.

Knjige so na voljo na spletni strani Založba Roman.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh