Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjižni dar celovške Mohorjeve

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 22. 11. 2019 / 11:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2019 / 13:45
Ustavi predvajanje Nalaganje

Knjižni dar celovške Mohorjeve

Mohorjeva družba v Celovcu je v Knjižnem daru za leto 2020 poleg Koledarja izdala tudi roman Ivane Vatovec Gabriela.

Knjižni dar so predstavili Adrian Kert, Ivana Vatovec, Hanzi Filipič.

Mohorjeva družba v Celovcu je v Knjižnem daru za leto 2020 poleg Koledarja izdala tudi roman Ivane Vatovec Gabriela.

Koledar 2020

Koledar 2020 prinaša sveženj zanimivega branja iz Koroške, Slovenije in krajev, kjer živijo Slovenci. Bojan Wakounig je predstavil župnijo Šmihel.

V sklopu zgodovine pišejo o 70-letnici NSKS (Hanzi Filipič), o nastajanju mej po prvi svetovni vojni (Marjan Kos), o pomenu samostana Innichen za Karantanijo (Peter Wochesländer) ter o kulturni dediščini manjšin pri UNESCU (Martina Piko Rustia) in o vojaških pesmih iz Koroške (Engelbert Logar).

Redni avtor koledarja Peter Wiesflecker tokrat piše o izseljevanju Ziljanov v Ameriko. Med opisanimi osebnostmi so Tischlerjev nagrajenec za leto 2019 Janko Zerzer (Zdravko Inzko), alpinist Johannes Frischauf (Martin Fürnkranz), skladatelj Anton Jobst (Franc Križnar), pravnik Radoslav Kušej (Danijel Grafenauer) in Valentin Vodnik (Iztok Ilich).

Koledar vsebinsko zaokrožajo članki o zdravju in naravi ter poročila o delovanju treh Mohorjevih družb v letu 2019.

Roman Gabriela

Roman Ivane Vatovec Gabriela govori o času pred in med drugo svetovno vojno, ter o povojnem času. Glavna oseba Gabriela se je med vojno zaljubila v italijanskega vojaka Pepina, s katerim sta se zaročila, obljubil ji je, da ji bo pisal in se po vojni vrnil po njo. Pisal ji je, a pisem ni nikoli dobila, ker jih je užaljena poštna uslužbenka zadržala. V prepričanju, da jo je njen izvoljenec pozabil, se je spustila v zakon, ki to sploh ni bil, in preživela smrt moža in sina. Pri svojih 70. letih je izvedela za pisma in šla v Italijo iskat svojega Pepina.

Avtorica romana Ivana Vatovec

Ivana Vatovec, roj. 1954 v Gudurici (Srbija), je končala trgovsko šolo in bila zaposlena v raznih podjetjih. Kasneje je izobraževanje nadaljevala na področjih gostinstva in turizma. Je poročena s pisateljem Rudijem Mlinarjem, s katerim živita v Brežicah.

Piše poezijo in prozo. Izšli sta dve njeni pesniški zbirki, Pod silo spomina (2004) in V brezvetrju časa (2008). Napisala je veliko besedil za narodnozabavno glasbo in narečnih besedil, za kar je prejela več nagrad, nekaj pesmi je uglasbenih za zbor. Je soavtorica romanov Vsa njegova križpotja in V senci gore, njena samostojna prozna dela pa sta romana Iskalec žive vode in Kjer šelestijo breze.

Pratika 2020

Pratika je tradicionalno branje za vsak žep in za vse okuse.

Tudi letošnja ponuja poleg koledarskega dela panoramo raznolikega branja iz sveta kulture, duhovnosti, vere, družbe, literature, jezika, pomembnih dogodkov in obletnic v preteklem letu, zgodovine, pogleda k sosedom, zdravja – vse to začinjeno z zgodbami in fotografskimi utrinki.








Kako je nastala najbolj znana božična pesem sveta

Ob 200. obletnici nastanka pesmi Sveta noč je avtorica Sandra Walkshofer kot daljna sorodnica avtorja besedila pesmi Josepha Moora napisala otroško knjigo o nastanku te najbolj znane božične pesmi na svetu. Pesem je poslovenil znani duhovnik Jakob Aljaž, zapeli pa so jo v slovenščini prvič leta 1871 v Tržiču. To je knjiga s pripovedjo in rimanimi pesnitvami za vso družino.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh