Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjižni sejem: Montety – Velika preizkušnja

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 24. 11. 2023 / 12:25
Oznake: Družba, Knjiga
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2023 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Knjižni sejem: Montety – Velika preizkušnja
Tina Osterman, Etienne de Montety, prevajalka in p. Edi Kovač. FOTO: Tatjana Splichal

Knjižni sejem: Montety – Velika preizkušnja

Založba Družina je v četrtek, 23. novembra 2023, gostila pisatelja in novinarja Etienna de Montetyja, avtorja romana Velika preizkušnja. Pogovoru o francoski družbi in mladih, povezovala ga je Tina Osterman, se je pridružil p. Edi Kovač.

Tina Osterman, Etienne de Montety, prevajalka in p. Edi Kovač. FOTO: Tatjana Splichal

Kot je povedal Etienne de Montety, si je naslov romana Velika preizkušnja izposodil v Svetem pismu, Razodetju, ki govori o preizkušnji, stiski, prehodu in vključuje tudi mučeništvo, trpljenje, pa tudi krst kot novo preroditev iz smrti, torej gre nekako za metaforo življenja. »Vsaka preizkušnja je tragična,« meni pisatelj. P. Edi Kovač je omenil, da je avtor roman začel prav z odlomkom iz Razodetja, kot bi želel poudariti eshatološko vrednost Apokalipse, in da smo v zgodovinskem trenutku, ko gre za »vdor večnosti med nami«.

Etienne de Montety FOTO: Tatjana Splichal

Umor duhovnika Jacquesa Hamela je sprožil razprave

Roman se navezuje na resničen dogodek – umor 85-letnega duhovnika Jacquesa Hamela, ki sta ga 26. julija 2016 med obhajanjem jutranje maše v cerkvi svetega Štefana v Rouvrayu v Normandiji zakrivila islamska skrajneža. To je bil šok za celotno družbo, muslimane in kristjane in je zahteval, da se ustavimo ter premislimo o odnosu do vere. Sprožile so se številne razprave o veri in francoski družbi, idealih, v katerih vzgajamo mlade. Oba govorca sta poudarila, da je kljub sekularizaciji vera v francoski družbi zelo pomembna, saj želi ohranjati svetopisemske vrednote, omenila pa sta tudi francoska mesta, ki nosijo imena po svetnikih, kar nikogar ne moti, ter francoske cerkve, ki so svetovno znane.

Etienne de Montety podpisuje knjigo. FOTO: Tatjana Splichal

Romarski kraj za kristjane in muslimane

V stari cerkvi, ki je svet kraj, čeprav je vanjo zahajalo malo vernikov, je na krut način umrl star duhovnik, ki si je prizadeval za mir. Ta kontrast pa je privedel do romanj. Majhna, neznana cerkev je postala romarski kraj. Tja romajo tudi muslimani, zato je to zdaj prostor srečanja, odpuščanja in sprave. Tisti, ki so storili to dejanje, so predvidevali, da se bodo kristjani obrnili proti muslimanom, a se je zgodilo nasprotno. Kristjani so odpustili. Na sodnem procesu v zvezi z umorom je bilo veliko čustvenih trenutkov, med drugim sta skupaj jokali sestra duhovnika in mati morilca.

Etienne de Montety in p. Edi Kovač. FOTO: Tatjana Splichal

Mladi potrebujejo tveganje

Montety je poudaril, da je treba razlikovati med muslimani in islamski skrajneži. V romanu Velika preizkušnja sta umor zagrešila mlada francoska državljana, in ne priseljenca, ki sta dobila navodila prek spleta od borcev v Iraku ter Siriji. Njuna vera ni bila goreča, ampak radikalna in ni bila povezana s Koranom.

 Etienne de Montety je izpostavil previdnost in varnost, ki ju želimo vcepiti v mladih in po vzoru enega izmed svojih likov v romanu Velika preizkušnja omenil zaščitništvo brez tveganja. Mladi pa morajo tvegati, da bodo zrasli v zrele odrasle in našli prave ideale. Morajo izživeti upor, potrebujejo prestopništvo, kršenje pravil, in če tega ne morejo v športnih in verskih ustanovah, v previdni družbi, polni pravil in samozaščitniškega obnašanja (Montety je spomnil na številna pravila med epidemijo in poudarjanje zaščite pri spolnih odnosih), se obrnejo v radikalizacijo. A radikalizira jih ne muslimanska družba v okolici, temveč se to zgodi prek spleta.

Etienne de Montety FOTO: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Velika preizkušnja
Proza
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh