Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko se pojavijo težave, je že deset let prepozno

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 27. 04. 2022 / 21:55
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2022 / 22:20
Ko se pojavijo težave, je že deset let prepozno
Prof. dr. Rafael Mihalič. FOTO: osebni arhiv

Ko se pojavijo težave, je že deset let prepozno

Prof. dr. Rafael Mihalič je bil dolga leta predstojnik katedre za elektroenergetske sisteme in naprave in je vodja Laboratorija za preskrbo z električno energijo na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko. Napisal je tudi knjigo Energetika za vsakogar, ki je izšla leta 2020 pri Tehniški založbi Slovenije.

V zadnjem času smo lahko prebrali, da so nekatera slovenska naselja dosegla 100-odstotno energetsko samooskrbnost. Kaj to pomeni? Verjetno ne morejo kar podreti daljnovodov, ki vodijo do njih?

Če ne prekinejo povezave z omrežjem in v resnici je ne, gre v bistvu za zavajanje javnosti. Delovanje elektroenergetskega sistema lahko ponazorimo s črpalko na čolnu, ki po cevi dovaja zrak potapljaču, ki se pod vodo sprehaja v skafandru. Črpalka mora v skafandru ves čas vzdrževati tlak enega bara. Če potapljač diha počasi, črpalka počasi črpa zrak, če potapljač zagleda morskega psa in steče stran, pa mora delati hitreje. Vsi porabniki skupaj v elektroenergetskem sistemu predstavljajo potapljača, vse klasične elektrarne v tem istem sistemu pa močno črpalko, ki vzdržuje tlak.

Zdaj pa si predstavljajte, da močni črpalki dodamo nekaj majhnih črpalk na veter in sonce, ki delujejo vsaka po svoje: enkrat dovajajo zrak, drugič ne, enkrat ga dovajajo več, drugič manj. O samooskrb...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh