Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko si Slovenci z obeh strani meje z Madžarsko podajo roke

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 01. 2023 / 14:22
Oznake: Božič
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2023 / 14:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ko si Slovenci z obeh strani meje z Madžarsko podajo roke
Iz ene od prejšnjih izvedb Božičnega koncerta. FOTO: Škofija Murska Sobota

Ko si Slovenci z obeh strani meje z Madžarsko podajo roke

Slovenci z obeh strani meje z Madžarsko si bodo danes, v nedeljo, 8. januarja 2023, že tradicionalno podali roke na Božičnem koncertu obmejnih župnij Goričkega in Porabja.

Koncert bo ob 14.30 v župnijski cerkvi v Gornjem Seniku v Porabju, madžarskem naselju v občini Monošter, ki je le dobra 2 kilometra oddaljeno od mejnega prehoda Martinje. In le malo pred njegovim odprtjem 21. avgusta 1992 so prvič izpeljali božični koncert župnij z obeh strani meje, ki ima zdaj torej že več kot 30-letno tradicijo, pripravljata pa ga Škofijski odbor za ljudsko petje pri Škofiji Murska Sobota in Zveza Slovencev na Madžarskem.

Kot je za spletno Družino povedal vodja Škofijskega odbora za ljudsko petje Ciril Kozar, je bil prvi koncert v božičnem času leta 1991, in to ravno v Gornjem Seniku, ki dogodek gosti tudi letos. »Vsako leto večinoma nastopajo obmejni zbori z goričkega dela Prekmurja, z Madžarske pa običajno pride Mešani pevski zbor Avgust Pavel, ki je sicer posvetni zbor, ampak poje tudi cerkvene pesmi, deluje pa pod okriljem Zveze Slovencev na Madžarskem,« pojasni Kozar. Zbor bo letos praznoval 85 let obstoja.

Ponavadi se božičnega koncerta udeleži med 8 in 11 zborov in skupin pevcev, ki pojejo pri mašah. To večinoma niso uveljavljeni zbori, saj koncert ni namenjen predstavitvam vrhunskih zborov, temveč zlasti tistih, ki sodelujejo po vključenih župnijah, poudari Ciril Kozar. Župnije gostiteljice z obeh strani slovensko-madžarske meje se menjavajo po vrstnem redu po krožnem sistemu, vsako leto koncert pripravi druga župnija, vstop pa je tudi letos – kot vselej doslej – prost.

Hkrati je župnija gostiteljica zadolžena tudi za to, da poskrbi za pogostitev po koncertu, kar je tudi pomemben vidik dogodka, ki ni zgolj koncert, temveč tudi srečanje in druženje vseh sodelujočih, se strinja koordinator Ciril Kozar: »Pevci ravno druženje vsako leto še posebej težko čakajo. Po nastopu še malo posedijo, se pogovorijo in še kakšno zapojejo.«

Kupi v trgovini

Vesel božič
Za otroke
5,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh