Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko v župnijo pride duhovnik z drugačno barvo kože

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 08. 2022 / 19:11
Oznake: Duhovnik, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2022 / 19:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ko v župnijo pride duhovnik z drugačno barvo kože
Innsbruški generalni vikar Roland Buemberger. FOTO: Zajem zaslona

Ko v župnijo pride duhovnik z drugačno barvo kože

Pomanjkanje duhovnih poklicev ni značilno le za slovenski prostor, temveč marsikje v Evropi, zato duhovniki z drugih koncev sveta v nekaterih lokalnih župnijah niso več redkost. Innsbruški generalni vikar Roland Buemberger je v intervjuju za Kronenzeitung med drugim dejal, da je za uspešno integracijo tujih duhovnikov v lokalnih župnijah potrebna odprtost na obeh straneh.

V škofiji Innsbruck deluje 65 duhovnikov z vsega sveta. »Kot škofija upamo, da se bodo našli ljudje iz naše dežele, ki bodo želeli prevzeti izpolnjujočo duhovniško službo, a da bomo obenem deležni tudi bogate pomoči vesoljne Cerkve,« je dejal Buemberger.

Cerkev je pisana

Za generalnega vikarja je pomembno, da se ohrani določeno ravnotežje: »Če vodenje župnij in obhajanje zakramentov sčasoma opravljajo predvsem duhovniki iz drugih držav, nas mora pripeljati do razmisleka,« poroča Kathpress. Cerkev je namreč pisana. »Včasih so duhovniki prihajali predvsem iz Evrope, danes prihajajo z vsega sveta,« je povedal generalni vikar.

Presenečenje, če ni domačega duhovnika

Še vedno pa so v nekaterih kraji in župnijah presenečeni, ko ne dobijo več domačega duhovnika. V nekaterih krajih obstajajo tudi »zavračanje in zadržki do duhovnikov z drugačno barvo kože in drugačno jezikovno artikulacijo«. Na splošno pa seveda velja: »Duhovnik, ki se približa ljudem in izžareva veselje, bo osvojil srca Tirolcev,« je poudaril Buemberger.

Včasih so duhovniki prihajali predvsem iz Evrope, danes prihajajo z vsega sveta.

Domačini jih učijo jezika in jim popravljajo pridige

Učiti se drug od drugega bogati, je nadaljeval generalni vikar: »Hvaležen sem za številne duhovnike iz vesoljne Cerkve, ki se vključujejo v drugačno kulturo, nov jezik, drugačno hrano, drugačno pastoralo.« Obenem je lepo videti, »da se toliko kristjanov povezuje z duhovniki iz vesoljne Cerkve, da bi jih spoznali, jim potrpežljivo razlagali tirolske običaje, jih učili jezika in popravljali pridige. Tu rastejo prijateljstva, pri čemer raste tudi Cerkev.

Potreben je tudi premislek o podobi duhovnika, »od skrbne hierarhije do tiste, ki jo podpirajo mnogi«, je v intervjuju še povedal generalni vikar: »To v mnogih župnijah zelo dobro deluje. Za to se vam zahvaljujem.«

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh