Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koalicija Za otroke gre! predlaga izločitev treh ustavnih sodnikov iz odločanja o dopustnosti referenduma

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 11. 11. 2022 / 13:07
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2022 / 08:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koalicija Za otroke gre! predlaga izločitev treh ustavnih sodnikov iz odločanja o dopustnosti referenduma
Aleš Primc in Metka Zevnik sta pred ustavnim sodiščem podala izjavo za medije. FOTO: M. P.

Koalicija Za otroke gre! predlaga izločitev treh ustavnih sodnikov iz odločanja o dopustnosti referenduma

Spremenjen družinski zakonik, ki so ga v državnem zboru potrdili 18. oktobra, presega julijsko odločitev Ustavnega sodišča, sta poudarila Aleš Primc in Metka Zevnik. Zato so prepričani, da je referendum dopusten.

Na ustavno sodišče sta danes Aleš Primc in Metka Zevnik v imenu Koalicije Za otroke gre! vložila zahtevo za preizkus ustavnosti zoper sklep državnega zbora o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o spremembah Družinskega zakonika.

Spomnimo, po sprejetju spornih sprememb družinskega zakonika so v Koaliciji Za otroke gre! v tednu dni namesto potrebnih 2.500 zbrali več kot 30 tisoč podpisanih obrazcev pobude volivcev za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma. 28. oktobra, so poslanci v državnem zboru odločili, da je referendum o spremembah družinskega zakonika nedopusten, saj odpravlja protiustavnost dosedanje ureditve, o čemer se je 8. julija izreklo ustavno sodišče. Koalicija Za otroke gre! pa ugotavlja, da gre pri noveli za veliko več kot le odpravo protiustavnosti. 

Odpravljena pravica do ugovora vesti je protiustavna

"V pritožbi navajamo, v čem in kako je novela družinskega zakonika presegla odločitev ustavnega sodišča. Ugotavljamo, da so nekatere rešitve celo protiustavne," je pred vložitvijo zahteve novinarjem povedala Metka Zevnik. Opozorila je, da novi zakon odpravljanja ustavne pravice do ugovora vesti vzgojiteljic, učiteljic, matičarjev in uslužbencev socialnih služb. 

"Referendumi o družbenem dogajanju, kot je zakonska zveza, o vzgoji otrok, kot je razprava o spolu - spole je ta novela namreč odpravila - o tem se morajo ljudje izreči na referendumu. V Koaliciji za otroke gre! smo prepričani, da z zakoni ni mogoče odpravljati tega, kar je v naravi", je povedala.

Aleš Primc in Metka Zevnik. FOTO: Mojca Purger

Aleš Primc je dejal:  "Ustavno sodišče namreč nikjer ni reklo, da je treba uvesti posvojitve otrok v LGBTQA+ razmerja in nikjer ni reklo, da mora zakon tej skupini omogočiti svobodno odločanje o rojstvu otrok, usposabljanje za partnerstva in spolno vzgojo LGBTQA+ . Vse to pa spremembe družinskega zakonika prinašajo."

Predlagajo izločitev treh ustavnih sodnikov

Primc je dodal, da v ustavni pritožbi predlagajo in navajajo argumente za izločitev treh ustavnih sodnikov: dr. Katje Šugman Stubbs, dr. Roka Čeferina in dr. Neže Kogovšek Šalamon. Kot je razložil, sta sodnici sodelovali v referendumski kampanji glede družinskega zakonika, prav tako pa je v njej sodeloval brat dr. Roka Čeferina, dr. Aleksander Čeferin. "Nesprejemljivo z vidika standardov poštenega sojenja je, da bi državljanke in državljani, ki niso uspeli na referendumu, svoje dosegli kot ustavne sodnice in sodniki," je dejal Primc.

Prepričan je, da ustavno sodišče ne bo moglo odločiti drugače kot v podobni situaciji leta 2015, ko je dovolilo referendum o družinskem zakoniku. "Računamo, da bomo takoj po božično-novoletnih praznikih pričeli z zbiranjem 40 tisoč podpisov pred upravnimi enotami."

Trd oreh za ustavno sodišče

O dogajanju na področju dopustnosti referenduma o družinskem zakoniku smo se pogovarjali s profesorjem ustavnega prava dr. Jernejem Letnarjem Černičem. V daljšem intervjuju, ki ga lahko preberete TUKAJ, je povedal, da bo zahteva Koalicije Za otroke gre! trd oreh za ustavno sodišče: "Ali je zakonodajalec, državni zbor res samo izvršil junijsko odločbo ustavnega sodišča ali je šel preko te odločbe. Če bo večina odločila, da je šel preko te odločbe, potem še vedno lahko dovolijo referendum. Če pa bodo ugotovili, da gre pri noveli zgolj za izvršitev njihove odločbe, pa bodo verjetno prepovedali referendum o družinskem zakoniku." Dr. Letnar Černič dodaten izziv za ustavno sodišče vidi v dejstvu, da je o tem vprašanju leta 2015 že odločalo. Sprašuje se tudi, kkako bo ustavno sodišče razložilo poseg v demokratično voljo in prepovedalo referendum. "Kot vemo, se je dobršen del državljanov Slovenije zelo jasno opredelil proti tovrstnim spremembam zakonodaje."



Nalaganje
Nazaj na vrh