Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koledniki na škofijskih srečanjih spoznavali zgodbe z misijonov

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 01. 2023 / 11:50
Oznake: Maša, Mladi, Praznik, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2023 / 12:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koledniki na škofijskih srečanjih spoznavali zgodbe z misijonov
Koledniki iz novomeške škofije s škofom msgr. dr. Andrejem Sajetom. FOTO: Škofija Novo mesto

Koledniki na škofijskih srečanjih spoznavali zgodbe z misijonov

Koledniki treh slovenskih škofij so se včeraj zbrali na tradicionalnih srečanjih kolednikov. Srečanje Nadškofije Ljubljana je bilo v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.

Koledniško srečanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Med pridigo se je kolednikom zahvalil za njihovo poslanstvo pričevanja Jezusovega rojstva: postali so njegovi oznanjevalci, kakor pastirji, ki so se prvi srečali z Novorojenim. Ob tem so zbirali sredstva, ki so v pomoč slovenskim misijonarjem. Ob koncu jih je nadškof Zore povabil še, naj tudi sami sprejmejo Jezusa za svojega prijatelja.

Koledniki ljubljanske nadškofije med mašo, ki jo je daroval nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. FOTO: FB Nadškof Stanislav Zore

Srečanje z misijonarjema Katjo in Matevžem

Po sveti maši, pri kateri je s prepevanjem sodeloval tudi Otroški zbor iz Šentvida nad Ljubljano, so se koledniki zbrali še na srečanju z laičnima misijonarjema Katjo Ravnikar in Matevžem Strajnarjem, ki sta jim predstavila svoji zgodbi z misijonov. Po opoldanski malici so udeleženci še rajali na zabavi s kvintetom Dori.

Nadškof Zore se je kolednikom zahvalil za njihovo poslanstvo pričevanja Jezusovega rojstva. FOTO: FB Nadškof Stanislav Zore

V Šentjerneju koledniki novomeške škofije

Srečanja kolednikov Škofije Novo mesto v Šentjerneju so se udeležile skupine iz Kočevja, Čateža ob Savi, Velike Doline, Krškega, Kostanjevice in Št. Peter-Otočca. Kot je sporočil referent za misijone Matej Gnidovec, so srečanje začeli z mašo z župnijski cerkvi, pri kateri se je novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje kolednikom zahvalil za sodelovanje v misijonski akciji in za pričevanje vere ter jih spodbudil, naj ostajajo na poti in sledijo zgledu svetih treh kraljev, ki so počastili Jezusa.

Škof Saje je kolednike spodbudil, naj ostajajo na poti in sledijo zgledu svetih treh kraljev, ki so počastili Jezusa. FOTO: Škofija Novo mesto

13 let na Madagaskarju

Srečanje so nadaljevali v župnijski dvorani in prisluhnili zgodbi Helene Škrabec Travnik, ki je bila 13 let v misijonu na Madagaskarju. Zlasti otroci so pokazali izjemno zanimanje za delo in življenje v misijonih in veliko spraševali o življenju njihovih madagaskarskih vrstnikov. Mladi so nato za kolednike pripravili orientacijsko igro za potep po Šentjerneju, kjer so spoznavali značilnosti kraja, šentjernejskega petelina, Plečnikov čaj, učno pot; srečanje so končali ob bratski mizi, ob picah.

Koledniki novomeške škofije so prisluhnili pričevanju Helene Škrabec Travnik, ki je bila 13 let misijonarka na Madagaskarju. FOTO: Škofija Novo mesto

V soboto še v treh škofijah

Včeraj je bilo v prostorih Škofijske gimnazije Vipava tudi srečanje kolednikov Škofije Koper, medtem ko bodo srečanja v preostalih treh škofijah prihodnjo soboto, 14. januarja 2023: v Nadškofiji Maribor od 9.30 do 13. ure v Župniji sv. Rupert v Slovenskih Goricah (Voličina), v Škofiji Murska Sobota ob 10. uri v Župniji Gornja Radgona, v Škofiji Celje pa med 9. in 13. uro v celjskem Don Boskovem centru.

Nalaganje
Nazaj na vrh