Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koledovanje ali trikraljevska akcija

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 24. 12. 2009 / 10:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Koledovanje ali trikraljevska akcija

Dobrodelna akcija Misijonskega središča Slovenije vsako leto poteka med Božičem in praznikom svetih treh kraljev

Koledovanje ali trikraljevska akcija je dobrodelna akcija Misijonskega središča Slovenije, med katero koledniki zbirajo darove za uresničitev projektov misijonarjev. Akcija vsako leto poteka med Božičem, 25. decembrom, in praznikom svetih treh kraljev oz. praznikom Gospodovega razglašenja, 6. januarjem. Koledniki obiskujejo domove, prinašajo veselo sporočilo božičnega praznika in želijo srečo v novem letu. Obenem zbirajo darove za misijone in povezujejo ljudi v župniji. Geslo letošnjega koledovanja se glasi: 'Mladim po svetu hudo se godi, z darovi jim radi pomagajmo vsi'.

V številnih župnijah animatorji zberejo skupino otrok, ki oblečeni v svete tri kralje, pastirja in angela obiskujejo domove. V imenu domačega župnika ljudem dobre volje voščijo blagoslovljene božične praznike in kličejo Božji blagoslov v novem letu. Koledovanje ima tudi pastoralni pomen, saj pri mladih razvija čut za sodelovanje v župniji in odpira srce za stisko bližnjega. Pri ljudeh goji čut povezanosti in prijetnega občutja, da niso brezimneži, ampak skupnost, na katero posebej v prazničnih dneh misli tudi Cerkev. Sad skupnega praznovanja božiča in vstopa v novo leto je tudi hvaležnost, saj zbrane darove župnije namenijo za poslanstvo misijonarjev v misijonskih deželah.

Veselje se iz domače cerkve prenaša na župnijo in celotno vesoljno Cerkev. Z darovi, ki jih bodo koledniki zbrali letos, bo Misijonsko središče Slovenije pomagalo naslednjim slovenskim misijonarjem: Francu Zajtlu v Egiptu, s. Agati Kociper v Braziliji, s. Tereziji Pavlič na Madagaskarju, p. Pepiju Lebrehtu v Beninu, s. Anici Starman na Slonokoščeni obali in dr. Dragu Ocvirku na Salomonovih otokih. V lanskem letu so v okviru trikraljevske akcije zbrali 264.000,00 €, razdelili pa so jih med 10 misijonark in misijonarjev.

Koledniška srečanja po (nad)škofijah v mesecu januarju

Po končanem koledovanju bodo po slovenskih (nad)škofijah januarja potekala srečanja kolednikov, in sicer:

V soboto, 9. januarja 2009, za nadškofijo Maribor na Ptuju pri Sv. Ožbaltu, za škofijo Murska Sobota v Razkrižju in za škofijo Novo mesto v Podzemlju. V soboto, 16. januarja 2010, za nadškofijo Ljubljana v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano, v soboto, 23. januarja 2010, za škofijo Celje v Šentjurju pri Celju in za škofijo Koper v Škofijski gimnaziji v Vipavi. Srečanja bodo povsod potekala med 9.30 in 14.00.

Dodatne informacije dobite v Misijonskem središču Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, tel. 01/300–59–50, e-naslov: missio@rks.si; spletne strani:
http://www.missio.si./

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh