Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koliko zanimanja za vpis v prvi letnik beležijo katoliške srednje šole?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 19. 04. 2024 / 05:16
Oznake: Mladi, Šola
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2024 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koliko zanimanja za vpis v prvi letnik beležijo katoliške srednje šole?
Učenci zadnjih razredov bodo kmalu postali srednješolci. Fotografija je ilustrativna. FOTO: Tatjana Splichal

Koliko zanimanja za vpis v prvi letnik beležijo katoliške srednje šole?

Po zaključenem prijavnem roku za vpis učencev v prve letnike srednjih šol smo preverili, kakšno je zanimanje za vpis v štiri slovenske katoliške srednje šole. Skupno število prijav na vseh štirih šolah je 413.

Največ prijav beležijo na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, in sicer 194, na vipavski imajo za zdaj 67 prijav, na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru 56, v Želimljem pa 96. Prenos prijav med šolami je sicer možen še do torka, 23. aprila.

Na ŠKG več prijav kot razpisanih mest

Na Škofijski klasični gimnaziji, ki deluje v sklopu Zavoda sv. Stanislava, se je do 2. aprila za vpis v prvi letnik prijavilo 194 kandidatov. Kot pravijo, je uradno število razpisanih mest sicer še vedno 140, a predvidevajo, da bodo junija lahko sprejeli med 153 in 158 kandidatov. »Končno število sprejetih kandidatov je odvisno od morebitnega števila dijakov, ki bodo morda ponavljali 1. letnik, in morebitne odobritve povečanega obsega vpisnih mest za 10 dodatnih mest (oboje bo znano šele maja oz. junija tik pred vpisom).«

Na vipavsko gimnazijo prijavljenih 67 kandidatov, na voljo so še prosta mesta

Na spletni strani vipavske gimnazije so objavili, da je po zaključenem prijavnem roku za vpis na njihovo gimnazijo prijavljenih 67 kandidatov. »Razpisali smo 84 mest, tako da še sprejemamo prijave. Tudi v dijaškem domu imamo dovolj prostih mest za vse, ki bi se nam želeli pridružiti. Prijavo iz drugega dijaškega doma ali prvo prijavo za vpis v dijaški dom (v kolikor boste k nam do 23. aprila 2024 prenesli prijavo za vpis v šolo), sprejemamo do 3. julija 2024. Do takrat se lahko za vpis v dijaški dom prijavite tudi tisti, ki se boste v našo šolo vpisali v 2. krogu.«

V Želimljem število prijav in prostih mest približno izenačeno

V želimeljski gimnaziji bodo v šolskem letu 2024/25 sprejeli tri oddelke prvih letnikov. Trenutno imajo 96 prijav za vpis v prvi letnik. »Običajno v aprilskem času pri nas ni veliko prenosov prijav, nekaj pa jih vedno je. Na žalost se ti prenosi dogajajo predvsem pred iztekom roka, ki se zaključi 23. aprila. Predvidevamo, da bomo lahko sprejeli do 95 prijavljenih kandidatov. Ker pričakujemo, da bo kdo še prenesel prijavo k nam, je kakšno od zadnjih mest precej ogroženo. Vsem, ki imajo manj od 90 točk, priporočamo, da se nam oglasijo ali po e-pošti ali pa nas pokličejo.« Če bodo imeli neko minimalno omejitev, se bo vpisni postopek nadaljeval z rangiranjem (do 26. 6. 2024), še dodajajo.

V Mariboru še tretjina prostih mest

In kakšno je stanje prijav v Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška? Za naslednje šolsko leto je za dijake prvih letnikov na voljo 84 mest, na katera se je prijavilo 56 devetošolcev, kar pomeni, da je prostih še tretjina mest.

Pomembni datumi

23. april – rok, do katerega je možno prenašanje prijav na drugo srednjo šolo.

24. maj – obveščanje osnovnih in srednjih šol o omejitvah in spremembah obsega razpisanih mest, javna objava omejitev vpisa.

29. maj – obveščanje prijavljenih kandidatov o omejitvah vpisa s strani srednjih šol, kjer imajo oddano prijavnico.

14. junij – razdelitev zaključnih spričeval in obvestil o dosežkih NPZ učencem 9. razreda.

Od 17. do 21. junija – vpis v srednje šole.

21. junij – objava rezultatov prvega kroga izbirnega postopka in seznanitev kandidatov, ki v 1. krogu niso bili uspešni z možnostmi v 2. krogu.

26. junija – rok za prijavo kandidatov za 2. krog izbirnega postopka.

4. julij do 12. ure – objava še prostih mest za vpis.

30. avgust – vpis na srednjih šolah, kjer imajo še prosta mesta.

Nalaganje
Nazaj na vrh