Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Köln: policija preprečila teroristični napad, stolnica zaprta za turiste

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 01. 2024 / 11:44
Oznake: Družba, Nemiri, Religija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2024 / 13:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Köln: policija preprečila teroristični napad, stolnica zaprta za turiste
Vstop v kölnsko stolnico je trenutno podoben preverjanjem na letališčih, obiskovalci bogoslužja v svetišče ne smejo vstopati z večjimi kosi prtljage ali orožju podobnimi predmeti. FOTO: WDF/zajem zaslona

Köln: policija preprečila teroristični napad, stolnica zaprta za turiste

Znamenita kölnska stolnica je že od božiča zaprta za turiste: tamkajšnja policija je namreč tik pred prazniki prejela opozorilo o možnosti terorističnega napada na verski objekt. Sledili so aretacija osumljenca in varnostni ukrepi, da bi preprečili nove izgube človeških življenj.

Po navedbah nemških medijev naj bi napad načrtovali islamski skrajneži, in sicer afganistanska podružnica teroristične organizacije Islamska država. Osumljenec, ki so ga prijeli na božični večer, je še vedno v priporu. Policija je v zvezi s preiskavo pozneje, na silvestrovo, pridržala še štiri moške v starosti med 25 in 41 let, eden od njih prav tako ostaja v priporu.

Načrtovan napad na silvestrovo

Napad na znamenito svetišče naj bi bil načrtovan na silvestrovo. Kot domnevno sredstvo napada je bil predviden avtomobil, napolnjen z razstrelivom. Tisti dan je policija stolnico zavarovala z okoli 1.000 policisti. V podzemni parkirni prostor stolnice so poslali pse, ki so iskali razstrelivo, vendar niso odkrili ničesar sumljivega. Kljub temu so močno okrepili varnostne ukrepe.

Stolnica je od božiča naprej na voljo le obiskovalcem bogoslužij in tistim, ki želijo k spovedi, turistom pa vstop ni dovoljen. Nemška policija po navedbah tamkajšnjih medijev zaenkrat ne daje nobenih informacij o tem, kdaj bodo varnostni ukrepi odpravljeni. Po njihovih podatkih so pripadniki islamističnih organizacij in teroristične skupine »trenutno dejavnejši kot kdaj koli doslej«.

Verniki so se v prazničnih dneh množično udeleževali bogoslužij, saj se »ne pustijo ustrahovati teroristom«.

Verniki so se v prazničnih dneh množično udeleževali bogoslužij: kot so po navedbah medijev pojasnili nekateri, je to v tem času še posebej pomembno, saj »naj se ne bi pustili ustrahovati teroristom«. Vstop v svetišče je trenutno podoben preverjanjem na letališčih, obiskovalci bogoslužja v stolnico ne smejo vstopati z večjimi kosi prtljage ali orožju podobnimi predmeti.

Namige glede možnih islamističnih napadov na verske objekte so pred božičem prejeli tudi na Dunaju, kjer so policisti prav tako pridržali nekaj osumljencev in napade preprečili.

Od božiča naprej je kölnska stolnica pod nenehnim nadzorom policije in drugih varnostnih sil. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Nemčija v stanju visoke pripravljenosti

Nemčija je v zadnjih tednih nenehno v stanju visoke pripravljenosti zaradi možnih islamističnih napadov: vodja tamkajšnje notranje obveščevalne službe je po navedbah nemških medijev že konec lanskega novembra opozoril, da je nevarnost takih napadov »stvarna in večja kot doslej« zaradi vojne med Izraelom in Hamasom. Objavili so tudi poročilo, v katerem navajajo, da se je število antisemitskih izgredov v Nemčiji od 7. oktobra, ko je Hamas napadel Izrael, povečalo za 320 odstotkov. Poročilo je zabeležilo tri primere »skrajnega nasilja«, med drugim napad 18. oktobra, ko sta bili na center judovske skupnosti odvrženi dve molotovki.

Najsmrtonosnejši napad islamskih skrajnežev v Nemčiji doslej je privrženec Islamske države izvedel decembra 2016.

Najsmrtonosnejši napad islamskih skrajnežev v Nemčiji doslej je izvedel privrženec Islamske države, ki je decembra 2016 s tovornjakom zapeljal na berlinsko božično tržnico in ubil 12 oseb.

Nemčija je po brutalnem napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra izdala prepoved dejavnosti te teroristične skupine in z njo povezanih organizacij.

Nalaganje
Nazaj na vrh