Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kölnska stolnica ni pribežališče pred grozečimi nevarnostmi«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 01. 2016 / 10:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Kölnska stolnica ni pribežališče pred grozečimi nevarnostmi«

Stolnica bo med pustnim časom po bogoslužjih iz varnostnih razlogov zaprta.

V Kölnu bodo po nemirih na silvestrovo v času pustnega karnevala znamenito stolnico odprli le za obhajanje bogoslužij, sicer pa bo svetišče predvsem v nočnih urah zaprto, je sporočil stolni dekan Robert Kleine, ki je po kritiki v javnosti odločitev o zaprtju tudi utemeljil. V pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA je pojasnil, da stolnica ni zatočišče pred grozečo nevarnostjo. »Saj z dvema varnostnikoma vendar ne moremo zagotoviti, da bo nekdo, ki ga preganjajo, prestopil prag svetišča, njegovi preganjalci pa ne.«



Stolnica je načeloma odprta za vse, »ni pa zatočišče v smislu, da ljudje pridejo vanjo, nato pa hitro zaklenemo glavni portal«. Takšna predstava je povsem iluzorna.

Po bogoslužjih med 4. (debeli četrtek) in 9. februarjem (pustni torek) bo stolnica iz varnostnih razlogov zaprta. »S tem želimo preprečiti, da bi se vanjo denimo zatekli okajeni ljudje, ki bi svetišče izrabili tudi za opravljanje različnih potreb«, je pojasnil stolni dekan. Kdor pa se bo želel pred karnevalom udeležiti bogoslužja, bo to lahko storil tudi v pustnem kostumu, »če bo ta dovolj dostojen za cerkveno slovesnost«.

Dekan Kleine je še dejal, kako je potrebno narediti vse, »da se neprijetni dogodki, kakršen je bil lanski silvestrov večer, ne bi nikoli več ponovili ter zasenčili veselja in radosti vernikov«. V mnogih ljudeh se je naselil resnični strah. Nujno potrebna bo številčna prisotnost policistov, pozornost udeležencev bogoslužij in pogum, če bo potrebno ukrepati.

Cerkev ostro obsoja, da v Kölnu prihaja do »vračanja nasilja v obliki državljanskih straž«, je še povedal stolni dekan. Politiki, policisti in pravosodje »morajo dogodke na silvestrovo predelati z jasno glavo in poskrbeti, da se kaj podobnega ne bo nikoli ponovilo« - ne le okoli stolnice in ne le v času pustnega karnevala.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh