Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kolumbijski predsednik Calderon na obisku pri papežu

Objava: 14. 05. 2013 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kolumbijski predsednik Calderon na obisku pri papežu

V ospredju srečanja so bili mirovni pogovori med kolumbijsko vlado in uporniki skupine FARC.

Papež Frančišek je včeraj v zasebno avdienco sprejel kolumbijskega predsednika Juana Manuela Santosa Calderona. V ospredju 'prisrčnega' srečanja so bili socialna neenakost v državi in trenutni mirovni pogovori med tamkajšnjo vlado in levo usmerjeno uporniško skupino FARC, kot so po srečanju sporočili iz Vatikana. Sogovornika sta izrazila upanje za napredek v omenjenih pogajanjih, predvsem v duhu sprave. Vatikan je v izjavi za javnost spomnil tudi na številne žrtve gverilske vojne, ki v Kolumbiji traja že skoraj pol stoletja.

Predsednik Calderon je v Rim pripotoval zaradi nove kolumbijske svetnice Laure di Santa Caterina da Siena Montoya y Upegui (1874-1949), ki je bila na čast oltarja povzdignjena minulo nedeljo. Redovna ustanoviteljica in prva kolumbijska svetnica je še vedno zgled za 'kulturo srečanja', sta poudarila papež Frančišek in predsednik Calderon. Med srečanjem sta sogovornika izpostavila tudi odgovornost katoliške Cerkve za življenje in družino.

Pogajanja med predstavniki uporniške skupine FARC in kolumbijsko vlado v kubanski Havani so bila doslej še najbližje uspehu. V začetku maja so se uporniki in vladni predstavniki zedinili glede skupnega osnutka doslej sporne agrarne reforme v Kolumbiji. Predsednik Santos si še v letošnjem letu želi doseči mirovni sporazum.

Po srečanju s papežem Frančiškom se je kolumbijski predsednik sestal še z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Tarcisijem Bertonejem in tajnikom za odnose z državami, nadškofom Dominiquom Mambertijem.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh