Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komendčani papežu Janezu Pavlu II.

Jože Pavlič
Za vas piše:
Jože Pavlič
Objava: 20. 05. 2020 / 06:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2020 / 09:51
Ustavi predvajanje Nalaganje

Komendčani papežu Janezu Pavlu II.

Kako so bili komendski župljani in občani povezani s papeževima obiskoma v Sloveniji.
Nepozabna obiska papeža Janeza Pavla II. v naši domovini

S papežem Janezom Pavlom II. oziroma Velikim, kot ga tudi imenujejo zaradi njegovih velikih del v več kot šestindvajsetih letih petrinske službe, zaznamovane s toliko »rekordnimi« dosežki, smo bili minule dni, prav posebej ob 100. obletnici njegovega rojstva 18. maja (rodil se je 18. maja 1920 v Wadowicah pri Krakovu) še posebej duhovno povezani številni komendski župljani.

Zlasti tisti, ki smo se udeležili srečanj z njim ob njegovem prvem apostolskem obisku v Sloveniji od 17. do 19. maja 1996 v Ljubljani, Postojni in Mariboru, drugem obisku 19. septembra 1999 v Mariboru, ko je škofa Antona Martina Slomška razglasil za prvega blaženega med Slovenci, bili pri splošnih in posebnih avdiencah pri njem.
Tetraplegik Benjamin Žnidaršič pri papeževem obisku v Stožicah v Ljubljani

Totus tuus! Ves tvoj! Marijin

Vsem tem in drugim komendskim župljanom ter občanom blage volje se je ta veliki Zemljan, prvi papež Poljak, trajno zapisal v spomin predvsem zaradi svojih človeških odlik, ki so se ob milostljivi pomoči Božje Matere (Totus tuus!),vodenju Svetega Duha in lastnih sposobnostih tako rekoč podeseterile. Nič čudnega, da so ga ljudje že ob pogrebu imeli za svetnika (»Santo subito!«). Razglasil ga je papež Frančišek 27. aprila 2014, pred njim njegov predhodnik papež Benedikt XVI. 1. maja 2011 za blaženega), so se dogajali čudeži na njegovo priprošnjo k Bogu.

Brošura papežu v zahvalo

Komendski župljani so se pred in med prvim obiskom Janeza Pavla II. v Sloveniji resnično izkazali. To najbolje potrjuje brošura župljana Jožefa Pavliča Hvala Vam, sveti oče! (natisnil jo je Bavant Trading d.o.o.), v kateri je avtor podrobno popisal, kaj so komendski občani naredili za ta obisk, ter prispevki v občinskem glasilu Aplenci.

Brošura župljana Jožefa Pavliča Hvala Vam, sveti oče!

Avtor brošure je najprej opisal duhovno pripravo v komendski župniji na papežev obisk, nato udeležbo in sodelovanje pri njem številnih komendskih župljanov, stanov in skupin, strnil pa je tudi vtise po obisku. Za dobro duhovno pripravo na srečanja s papežem sta si zlasti prizadevala tedanji komendski župnik Nikolaj Pavlič in katehistinja s. Marija Dular. Posebej vneto so pri njej sodelovali mladi komendski župljani.


Cerkvenim pevkam iz združenih slovenskih cerkvenih pevskih zborov so se pridružile tudi cerkvene pevke iz Komende.

Štiristo komendskih župljanov pri papeževi maši v Stožicah

Papeževe maše 18. maja dopoldne na hipodromu v Stožicah v Ljubljani se je udeležilo blizu štiristo Komendčanov. Pri njej je med združenimi slovenskimi cerkvenimi pevskimi zbori kot edini iz kamniške dekanije pel Mešani cerkveni pevski zbor Peter Pavel Glavar Komenda pod vodstvom zborovodja Roberta Petka. Po maši so v Stožicah pritrkovali komendski pritrkovalci, poldne pa je pozvonil pritrkovalec Janez Ravnikar. Komendski pritrkovalci so na zvonove v zvoniku župnijske cerkve sv. Petra pritrkovali že 17. maja po pristanku letala s papežem na krovu na bližnjem ljubljanskem (brniškem) letališču ter njegovem slovesu 19. maja od Slovenije.


Komendske narodne noše na papeževem obisku v Stožicah

Papeža Janeza Pavla II. so »pozdravili« tudi štirje komendski mlaji in narodne noše

Papežev prihod v Slovenijo so na tem letališču s »špalirjem« pozdravile tudi komendske narodne noše. Te so polepšale tudi papeževo mašo in srečanje z vernimi Slovenci v Stožicah. Obiskovalce maše na tem kraju sta pozdravljala tudi dva velika in dva manjša mlaja, ki so jih vešči komendski postavljavci mlajev najprej posekali, nato obelili, pripeljali v Stožice in postavili na odkazanem mestu, pri tem pa zbudili veliko odobravanje navzočih.


Civilna zaščita iz Komende med kratkim počitkom po dobro opravljeni nalogi

Komendski skavti so se izkazali v Postojni

Komendskim skavtom in skavtinjam bo ostalo v prelepem spominu srečanje s papežem na njegov 76. rojstni dan 18. maja popoldne na prostoru postojnskega športnega letališča. Tam so se komendske »čebele« na večer pred papeževim obiskom izkazale s prenašanjem potrebnih paketov, vsa komendska skavtska četa pa je kot druge čete papeža pozdravila s prižgano baklo.

Tedanja študentka Barbara Škrlep s Križa je med duhovnim programom pred srečanjem Janeza Pavla II. z mladimi iz vse Slovenije prebrala sestavek Pričevanje vere mladih iz ljubljanske nadškofije, Mirjam Erce iz Most pa je »jubilanta« s skupino izbranih deklet za njegov rojstni dan razveselila z izraznim plesom v štirih koreografskih točkah. Za vedno ji bo ostal v spominu papežev objem, poljub in stisk roke.

Nekaj Komendčanov (dr. Angelca Žerovnik, dr. Marta Ciraj, dipl. politolog Jožef Ciraj in urednik pri Mohorjevi družbi Celje Matija Remše) so bili med častnimi udeleženci srečanja s papežem v Ljubljani in v Mariboru.

Za to srečanje je naša župljanka Vida Lah iz Suhadol ročno okrasila štiri unikatne sveče: za papeževo mašo 19. maja na prostoru mariborskega letališča, za stolnico sv. Janeza Krstnika, Slomškov grob in darilo papežu ob 50-letnici mašništva.

Komendčani so v Stožicah postavili štiri mlaje.

Čakanje na srečanje s papežem

Glavna bronasta vrata za ljubljansko stolnico so izdelali na Klancu pri Komendi

Naj spomnim še, da je nova glavna bronasta vrata za ljubljansko stolnico ob prvem papeževem obisku v Sloveniji, na katerih je upodobljena 1250-letna zgodovina krščanstva na Slovenskem, v svoji tedanji najeti delavnici na Klancu ob pomoči Saša Jazbeca iz Ljubljane izdelal livar umetnin Roman Kamšek; kot posebno umetniško darilo papežu pa srebrn kip vstalega Kristusa.

Drugega obiska Janeza Pavla II. v Sloveniji (19. septembra 1999 v Mariboru) se je udeležilo več kot dvesto komendskih župljanov. Komendski skavti so udeležencem maše prinašali vodo, pomagali pa tudi ostarelim in invalidom. Papeževo mašo in Slomškovo razglasitev za blaženega so polepšale komendske narodne noše. Slovesno pa je bilo to nedeljo tudi v Komendi, saj je prišlo k dopoldanski maši zelo veliko ljudi.
Glavna bronasta vrata za ljubljansko stolnico
Foto: Jožef Pavlič

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh