Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komentar: Pravica je temelj vladanja

Stane Granda
Za vas piše:
Stane Granda
Objava: 16. 06. 2021 / 09:31
Oznake: Cerkev, Družba, Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2021 / 08:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komentar: Pravica je temelj vladanja

Komentar: Pravica je temelj vladanja

Pravosodje je eden najpomembnejših organov vsake države.

Stane Granda je eden od kolumnistov naše rubrike Na prepihu. FOTO: Tatjana Splichal. 


Letos se spominjamo 200. obletnice kongresa Svete alianse v Ljubljani. Njegov sklicatelj avstrijski cesar Franc I. je imel v naslovu izpisano vladarsko geslo: »Pravica je temelj vladanja«.

Trudil se je za njegovo uresničevanje. Ni bil deležen ustrezne pomoči. Zato je njegov naslednik po vzoru drugih držav ustanovil državno tožilstvo. Njegova naloga je pomagati vladi pri preganjanju kazenskih dejanj.

V komunističnih državah je bilo tožilstvo udarna moč države. Spomnimo se njegovih najbolj krutih in brezobzirnih funkcionarjev z Avbljem, Ribičičem in podobnimi. Koliko duhovnikov in vernih je bilo preganjanih zgolj zaradi izpovedovanja in zvestobe veri. Cerkev je bila označena za prvega sovražnika države.

Se nam je kdaj kdo opravičil? So obžalovali zažig škofa Vovka? So kdaj preganjali udeležence povojnih pobojev?

Na dan, ko je bila letošnja slovesnost v Kočevskem rogu, je umrl Franta, ki je sam javno povedal, da je vpleten v povojno morijo na Teharjah. Ne samo, da ga niso preganjali, ampak mu je dal župan Janković častno ljubljansko meščanstvo; Fajonova in njeni »tovariši« so se razjokali. Tudi RTV Slovenija.

To je resnična podoba spravnih prizadevanj. So se opravičili za uboj Filipa Terčelja, ki je vso vojno plačeval članarino OF? Zdenko Roter se je sestajal z njegovim morilcem! Tožilstvo ga ni nikoli preganjalo. Tako kot so pravnomočno obsodili v Haagu Mladića, bi se moralo zgoditi njegovim duhovnim očetom in vzornikom. Rog je predhodnik Srebrenice!

Spomnimo se, kako so obsodili uboja nesrečnega dolenjskega kmeta. Se je kdo opravičil za sodni zločin? Spomnimo se nedavnega primera dr. Noviča. Se mu je kdo opravičil? Še bi lahko naštevali. S primerom Janše na koncu. Se je kdo opravičil? So se pa opravičili dijakom demonstrantom, ki so jih nekateri v Mariboru zlorabili za boj proti vladi.

Ker država v komunizmu odmira, je državno tožilstvo postalo javno. Kot je državna lastnina »družbena«. Vemo, kdo jo je pokradel, vemo, kdo ima v davčnih oazah milijarde evrov. So jih kdaj preganjali?

Pravosodje je eden najpomembnejših organov vsake države. Temelj vsemu. Sodstvo je njegov del. Je edino, ki mora biti neodvisno. Nad tožilstvom, ki mora zastopati državo. Pri nas se je tožilstvo razglasilo za neodvisno.

Od koga, če mora zastopati državo? Od pravne države? Zakaj je dovoljeno klicati k pobojem Janše, nasprotnike komunizma razglašati za »desnico«, ki to ni, za vir vsega družbenega zla, »levičarje«, ki to niso, pa za najvišji blagor in up države?


Prispevek je bil najprej objavljen v novi številki tednika Družina (25/2021).

Preberite še: 
- Komentar: Sveto sredi sveta
- Komentar: Družina, temeljna celica družbe in Cerkve?
- Komentar: Na napakah se učimo

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh