Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komentar: Svet na dlani?

Za vas piše:
Boštjan Debevec
Objava: 12. 05. 2021 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba, Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2021 / 08:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komentar: Svet na dlani?

Komentar: Svet na dlani?

Velika količina in hitrost informacij še ne pomeni, da smo s tem bližje resnici.

Boštjan Debevec je odgovorni urednik tednika Družina. FOTO: Tatjana Splichal. 


Na nedeljo pred binkoštnim praznikom v Cerkvi obeležujemo svetovni dan sredstev družbenega obveščanja. Poseben praznik je to tudi za Družino, saj je te dni vstopila v 70. leto svojega izhajanja.

Ko zremo na prehojeno pot in usmerjamo pogled proti novim ciljem, smo hvaležni za vašo zvestobo, obenem pa vas tako kot doslej vabimo, da slovenski katoliški tednik sooblikujete s svojimi prispevki in predlogi ter da ostajate povezani z nami.

Papež Frančišek se v letošnji poslanici z naslovom Pridi in poglej (Jn 1,46) sprašuje, kaj je pristna človeška komunikacija. Besede so v prvi vrsti namenjene medijskim delavcem, toda že od prvih misli naprej postane jasno, da papež, kot je v njegovi navadi, »cilja« veliko širše.

Medijski delavci stojimo pred zahtevno nalogo. Digitalna tehnologija omogoča prenos informacij v realnem času, svetovni splet daje občutek, da imamo svet na dlani. Toda velika količina in hitrost informacij še ne pomeni, da smo s tem avtomatično bližje tudi resnici o življenju ljudi.

Papež opozarja pred tem, da bi mediji postali le še ponavljavci vnaprej pripravljenih, »foteljskih«, samozadostnih informacij, ki nastajajo v pisarnah velikih agencij, »ne da bi odšli na cesto, ne da bi obrabili podplate čevljev, ne da bi se srečali z ljudmi /.../ Če se ne odpremo srečanju, ostajamo zunanji gledalci, kljub tehnološkim novostim, ki nas lahko postavijo pred povečano resničnost, v katero se zdi, da smo potopljeni.«

»Pametna« tehnologija na dlan prinese svet, odnese pa (lahko) konkretnega človeka. Bi se morali digitalnemu svetu zato odpovedati?

Nikakor ne. Tako kot vedno in povsod drugod smo tudi na tem področju pred vprašanjem lastne odgovornosti. Kaj hitro bi lahko krivdo prevalili na »orodje« samo.

Digitalna tehnologija, pravi papež, nam odpira vrata v svet, nam daje možnost, da pravočasno dobimo informacije iz prve roke, pomaga pri nesrečah.

»To je čudovito orodje, ob katerem smo vsi odgovorni, tako uporabniki kot porabniki. Potencialno vsi lahko postanemo priče dogodkov, ki bi jih tradicionalni mediji spregledali, damo svoj družbeni prispevek in razkrijemo več zgodb, tudi pozitivnih.«

Kritično zavedanje nevarnosti lažnih novic, banalnega narcisizma in prirejanja dejstev nas ne sme pripeljati k »demoniziranju orodja, ampak k večji sposobnosti razločevanja in k bolj zrelemu čutu odgovornosti tako za širjenje kot za sprejemanje vsebin«.

Lahko bi dejali, da je danes na neki način vsak človek lahko medijski delavec, komunikator, fotograf, snemalec … Vam, bralci, in nam, ustvarjalcem Družine, nove tehnologije odpirajo nove možnosti ne le prenosa in branja, poslušanja, gledanja vsebin, pač pa tudi navezovanja stikov in gradnje občestva.

Za kristjane je to velika priložnost, da tudi prek tega »orodja« sledimo navdihom Svetega Duha in pričujemo za Kristusa. Naj nas On, kot je pred 25 leti papež Janez Pavel II. dejal mladim v Postojni, »popelje na odprto morje tretjega tisočletja« – na odprto morje žive, pristne komunikacije.


Prispevek je bil najprej objavljen v novi številki tednika Družina (20/2021).

Preberite še: 
- Komentar: Sveto sredi sveta
- Komentar: Družina, temeljna celica družbe in Cerkve?
- Komentar: Na napakah se učimo

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh