Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začenja se cepljenje z omikronu prilagojenim cepivom

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 13. 09. 2022 / 10:01
Oznake: Covid, Slovenija, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2022 / 11:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začenja se cepljenje z omikronu prilagojenim cepivom
Izvajalci cepljenja so prejšnji teden naročili okoli 4900 odmerkov tega cepiva, ki ga bodo prejeli danes, so sporočili z NIJZ. FOTO: Pixabay

Začenja se cepljenje z omikronu prilagojenim cepivom

V tednu po začetku novega šolskega leta so v Sloveniji zabeležili več kot 11 300 novih koronavirusnih okužb, kar je dobrih 2000 več kot teden pred tem. Med drugim se pa danes začenja cepljenje proti covidu-19 z novim cepivom podjetja Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in koronavirusni različici omikron.

V Sloveniji je skupno za 152 640 odmerkov prilagojenega cepiva proizvajalca Pfizer. V skladiščih je sicer tudi za 33 tisoč odmerkov prilagojenega cepiva proizvajalca Moderna, a to še ni sproščeno, ker proizvajalec cepiva še ni poslal vse potrebne dokumentacije, so še pojasnili z NIJZ.

Trenutno v Sloveniji prevladuje podrazličica BA.5. FOTO: Unsplash

Prilagojena cepiva le za poživitvene odmerke

Nacionalna koordinatorica cepljenja Marta Grgič Vitek iz NIJZ je prejšnji teden na novinarski konferenci dejala, da sta prilagojeni cepivi Pfizerja in Moderne registrirani za uporabo pri osebah, ki so starejše od 12 let in so bile pred tem osnovno cepljene. Prilagojena cepiva bodo tako namenjena cepljenju le s poživitvenimi odmerki cepiv, ne pa tudi osnovnemu cepljenju.

NIJZ cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 priporoča skupinam s tveganjem za težji potek bolezni. V to skupino spadajo ranljivi kronični bolniki, oskrbovalci v domovih starejših in vsem starejšim od 60 let. Cepljenje pa je predvsem priporočljivo za ogrožene skupine, pri katerih je od zadnjega cepljenja minilo več kot šest mesecev, je povedala.

Klinične študije kažejo, da prilagojeni cepivi Pfizerja in Moderne zagotavljata višjo raven protiteles, ki nevtralizirajo različico omikron in tudi njene podrazličice, je dejala koordinatorica cepljenja.

Minuli teden nekaj več koronavirusnih okužb  

V tednu po začetku novega šolskega leta so v Sloveniji zabeležili več kot 11 300 novih koronavirusnih okužb, kar je dobrih 2000 več kot teden pred tem. Število hospitaliziranih zaradi covida-19 je ostalo na podobni ravni kot v tednu pred tem. 

FOTO: NIJZ 

Najslabša Evropa, najbolje kaže Norveški

Po podatkih Sledilnika glede pojavnosti novih okužb v zadnjih dveh tednih na 100 tisoč prebivalcev je Slovenija najslabša država v Evropi. V minulih dveh tednih je bilo v Sloveniji zaznanih 951 novih primerov, kar je 62 več, kot jih ima Grčija, ki je po podatkih sledilnika na drugem mestu. Tretje mesto zaseda Srbija. 

Temno rdeča barva prikazuje države z največ novimi primeri. Slovenija jih ima največ, medtem ko Norveški kaže najbolje. FOTO: Sledilnik covid-19. 

Najuspešnejše trenutno kaže Norveški s 23 potrjenimi novimi okužbami v zadnjih dveh tednih, sledi Kosovo s 43 potrjenimi primeri ter Bosna in Hercegovina z 61 novimi primeri okužb. 

Nalaganje
Nazaj na vrh