Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bolnišnica dolžna zagotoviti do 10 odstotkov postelj covidnim bolnikom

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 07. 2022 / 18:16
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2022 / 19:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bolnišnica dolžna zagotoviti do 10 odstotkov postelj covidnim bolnikom
Vodja nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covid bolnike v zdravstvenem sistemu Matjaž Jereb. FOTO: Ministrstvo za zdravje RS

Bolnišnica dolžna zagotoviti do 10 odstotkov postelj covidnim bolnikom

Nacionalna skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covid bolnike v zdravstvenem sistemu je danes izvajalcem zdravstvene dejavnosti in drugim deležnikom v zdravstvenem sistemu poslala navodila za obvladovanje in zajezitev z okužbo s koronavirusom.

Kot so sporočili z zdravstvenega ministrstva, so v nacionalni skupini za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covid bolnike med drugim zapisali, da je vodstvo bolnišnic dolžno zagotoviti do 10 odstotkov postelj, namenjenih bolnikom, ki so pozitivni na novi koronavirus.

Možen dvig posteljnih zmogljivosti

Glede na epidemiološke razmere bodo odstotek postelj postopno dvigovali do 20 odstotkov vseh posteljnih zmogljivosti. Ko pa bolnišnica preseže dogovorjen delež posteljnih zmogljivosti, se prek koordinatorja in dispečerske službe aktivira sistem za premestitve bolnikov v druge bolnišnice. Sicer lahko vodstvo bolnišnic obravnavo covid pozitivnih bolnikov organizira v obliki covidnih oddelkov ali kohortnih izolacijskih oddelkov/sob (rdeče cone), so zapisali v skupini.

Vodstvo bolnišnic je dolžno zagotoviti do 10 % postelj, namenjenih bolnikom, ki so pozitivni na novi koronavirus.

Imenovanje bolnišničnega koordinatorja

V navodilu je prav tako predvideno, da vodstvo bolnišnic imenuje opolnomočenega koordinatorja za covidne postelje, »ki bo opolnomočen za komunikacijo z nacionalnim koordinatorjem in bo sodeloval na skupnih operativnih sestankih prek spleta.«

Organizacija dela izvajalcev zdravstvene dejavnosti na primarni ravni mora v skladu z navodili ob ustrezni obravnavi covid-19 bolnikov omogočiti nemoteno obravnavo ostalih bolnikov in izvajanje ostalih zdravstvenih storitev, so še sporočili z ministrstva.

V nacionalni skupini 11 članov

Kot smo že poročali na naši spletni strani, so poleg Matjaža Jereba, ki vodi delovno skupino za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet, njeni člani in članice še Renata Rajapakse (primarna raven), Tanja Petkovič (DSO-ji in ostale centri), Gregor Prosen (urgentni centri), Polona Gams (mladi zdravniki), Tadeja Kotar in Matjaž Vogrin (standardne postelje), Alenka Strdin Košir (intenzivne postelje), Janja Perme Hajdinjak (zdravstvena nega), Robert Carotta in Biserka Simčič pa bosta v vlogi koordinatorja.

Ponekod že omejujejo obiske

 Zaradi naraščanja števila covidnih bolnikov v nekaterih zdravstvenih ustanovah že omejujejo ali prepovedujejo obiske. V Splošni bolnišnici Murska Sobota tako od danes na infekcijskem in internem oddelku velja prepoved obiskov. Izjemoma so obiski iz pietetnih razlogov mogoči po dogovoru z lečečim zdravnikom, so zapisali v sporočilu za javnost na spletni strani bolnišnice.

Nalaganje
Nazaj na vrh