Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komunizem in strah pred poroko

Za vas piše:
Luka Mavrič
Objava: 23. 05. 2022 / 11:47
Oznake: Poroka
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2022 / 12:29
Komunizem in strah pred poroko
Luka Mavrič. FOTO: Tatjana Splichal

Komunizem in strah pred poroko

Od 12. do 15. maja sem bil v Litvi na srečanju Komisije za družino in življenje pod okriljem Evropske škofovske konference. Na srečanju smo nacionalni delegati s področja celotne Evrope razpravljali o temi »Cerkev v Evropi: družina družin na poti«.

Srečanje je bilo namenjeno temu, da bi bolje razumeli položaj sodobne družine, da bi junijsko svetovno srečanje družin v Rimu obrodilo čim več sadov.

V ospredju je bilo seveda vprašanje evangelizacije družine. Osebno pa mi je dalo precej misliti tudi predavanje litvanskega družbenega antropologa. Ta je v svojem predavanju med drugim izpostavil, kakšne posledice za družinsko življenje je pustil komunizem.

Na kratko gre nekako takole. KGB v Litvi je mučila, zapirala in pobijala predvsem pokončne in verne ljudi, ki se niso strinjali z režimom. Ti ljudje so doživeli hudo osebno travmo. Prepovedano jim je bilo svobodno govoriti, razmišljati in se spominjati. O travmi niso nikomur govorili in je posledično niso zmogli predelati, kar je mnoge vodilo v disfunkcionalnost. Ko je tako travmatizirana oseba vstopila v zakon, ni zmogla vzpostaviti stabilnega odnosa. Svoje otroke so vzgajali za preživetje. Družinska preživetvena strategija narekuje, da smeš delati le tisto, kar...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh