Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koncert berlinskih filharmonikov. Med njimi trije Slovenci.

Za vas piše:
A. R.
Objava: 18. 02. 2022 / 13:23
Oznake: Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.02.2022 / 14:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koncert berlinskih filharmonikov. Med njimi trije Slovenci.
Berlinski filharmoniki v Ljubljani gostujejo po 122 letih. FOTO: CD/Stefan Hoederath

Koncert berlinskih filharmonikov. Med njimi trije Slovenci.

Cankarjev dom je po dveh letih koronskih preizkušenj v pričakovanju koncerta enega najslavnejših orkestrov na svetu. Nocoj bodo v Gallusovi dvorani nastopili Berlinski filharmoniki, v zasedbi so tudi trije slovenski glasbeniki.

Berlinski filharmoniki letos praznujejo 140-letnico obstoja. V tem času je postavljal standarde orkestrske igre, predvsem s pomočjo velikih dirigentov. Trenutno ga vodi ruski dirigent Kiril Petrenko, pod njegovo taktirko bodo izvedli tudi nocojšnji koncert.

V Ljubljano po 122 letih

Ko se je Petrenko prevzel dirigentsko palico, so se v orkestru odločili za turneje, s katerimi bodo gostovali tudi mesta, v katerih že dlje časa niso nastopili, poroča STA. Ljubljana bo namreč berlinske filharmonike gostila drugič. Prvič so tu gostovali davnega leta 1900.

»Z veseljem smo prišli v mesto in državo, ki je zelo glasbena,« je na novinarski konferenci dejala intendantka Andrea Zietzschmann. V orkestru trenutno sodelujejo trije slovenski glasbeniki, najdaljši staž ima hornist Andrej Žust, medtem ko sta klarinetista Andraž Golob in Matic Kuder še v preizkusni dobi.

Orkester je zelo mednaroden, saj so v njem predstavniki 30 različnih narodnosti. Z novim šefom dirigentom želijo dati drugačen pogled na skladbe, ki jih izvajajo, kot so Brahmsove, Brucknerjeve in Mahlerjeve simfonije.

Preludij Fotoptoza Bernda Aloisa Zimmermanna

Na nocojšnjem koncertu bo orkester v zelo veliki sestavi izvedel preludij Fotoptoza Bernda Aloisa Zimmermanna, ki je po besedah člana predstavništva orkestra Stefana Dohra velika zvočna paleta z odmevi Beethovna in Čajkovskega, sledili bosta prva in druga simfonija Witolda Lutoslawskega in Brahmsa.

V Ljubljano so pripotovali z Dunaja, jutri pa že nastopajo v Zagrebu, kjer so nazadnje gostovali pred 80 leti.

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh