Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koncert ob 24. obletnici beatifikacije blaženega škofa Antona Martina Slomška

Za vas piše:
I. K.
Objava: 20. 09. 2023 / 12:29
Oznake: Cerkev, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2023 / 07:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koncert ob 24. obletnici beatifikacije blaženega škofa Antona Martina Slomška
Mladinski zbor Župnije Marijinega oznanjenja Ljubljana pod taktirko dirigenta Mihe Zupanc Kovača. FOTO: Feliks Kolar in I. K

Koncert ob 24. obletnici beatifikacije blaženega škofa Antona Martina Slomška

V torek, 19. septembra, zvečer je bilo v mariborski stolnici veličastno in posebej slovesno. Odvijal se je svečani koncert v počastitev 24. obletnice beatifikacije blaženega škofa Antona Martina Slomška.

Ob drugem papeževem obisku v Mariboru je dobil škof Slomšek domovinsko pravico, da ga javno častimo in mu posvečamo cerkve in oltarje. Slovesnost razglasitve blaženega je 19. 9. 1999 vodil zdaj že sveti papež Janez Pavel II. ob udeležbi skoraj dvesto-tisočglave množice na Betnavski poljani.

Nadškof Alojzij Cvikl je po uvodni skladbi nagovoril občestvo v mariborski stolnici in spomnil na to, da naj ponovno obudimo hvaležnost za škofa Slomška, za njegovo beatifikacijo ter da so verniki tisti, ki lahko dosežejo njegovo kanonizacijo s tem, da se vztrajno in iskreno obračajo v prošnjah in stiskah po njegovo posredovanje pri Bogu. Slomškove relikvije hranijo v Križevi kapeli mariborske stolnice, kamor romajo verniki od blizu in daleč, zato je optimističen glede postopka kanonizacije.

Nadškof Alojzij Cvikl. FOTO: Feliks Kolar in I. K

Čudovite glasbene melodije in interpretacije so navdušeni publiki pričarali Andrej Omejc na saksofonu, Blaž Pavlakovič na orglah in Mladinski zbor Župnije Marijinega oznanjenja Ljubljana pod taktirko dirigenta Mihe Zupanc Kovača. Poslušali smo koncert A. Marcella v d-molu, sonato J. S. Bacha v g-molu ter med drugimi skladbami tudi premierno pred mariborsko publiko Mašo št. 1 za sopranski saksofon in mešani zbor mladega slovenskega skladatelja Tilna Slakana. Oba virtuoza na inštrumentih in zbor kristalno čistih glasov so nas popeljali v čudovito zakladnico sveta sakralne glasbe.

Stolni župnik Danijel Lasbaher se je na koncu hvaležen obrnil na glasbene umetnike s Slomškovo mislijo: »Ptico boš spoznal po petju, pa človeka tudi: ako je lepo njegovo petje, ima tudi lepo srce. In kar se o človeku posamezno – se lahko reče tudi o vsem ljudstvu. Iz obilnosti srca se glasijo usta, in kjer ni čednih pesmi, tam tudi prebivati ni veselo.«

Svečani koncert je iz src navdušenih poslušalcev izvabil iskreno hvaležnost za sveti čas za nas Slovence pred 24 leti.

Nalaganje
Nazaj na vrh