Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje Slomškove nedelje v znamenju 170-letnice izida mladinske pesmarice

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 22. 09. 2023 / 05:00
Oznake: Dogodek, Maša, Molitev
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.09.2023 / 06:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznovanje Slomškove nedelje v znamenju 170-letnice izida mladinske pesmarice
Spomenik Antona Martina Slomška v Mariboru. FOTO: Ivo Žajdela

Praznovanje Slomškove nedelje v znamenju 170-letnice izida mladinske pesmarice

Mariborska nadškofija bo obhajala Slomškovo nedeljo 24. septembra, v Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru. Letos se spominjamo izida prve tiskane knjige Mohorjeve družbe v Celovcu iz leta 1853 z naslovom ˝Šola vesela lepega petja za pridno šolsko mladino˝.

Praznovanje bo potekalo pod geslom Šola vesela, somaševanje pa bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Razmišljanje o glasbi in prepevanju

170-letnica izida mladinske pesmarice Šola vesela lepega petja za pridno šolsko mladino naj služi kot pobuda, da obhajanje letošnje Slomškove nedelje »posvetimo razmišljanju o glasbi, prepevanju ter o pomenu vpletenosti kulturnega udejstvovanja za svoje izobraževanje in za versko življenje«. Obenem bo praznovanje letošnje Slomškove nedelje tudi zahvala za dokončno rešitev Zavoda A. M. Slomška, pravijo prireditelji.

Ob 15. uri bo molitvena ura, ob 16. uri pa somaševanje škofov in duhovnikov, ki ga bo vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

»Ptico boš spoznal po petju«

Slomšek se je kot ljubitelj glasbe in petja dobro zavedal, da ima glasba pomembno pozitivno vlogo v življenju človeka. Sam je med drugim dejal: »Ptico boš spoznal po petju, pa človeka tudi; ako lepo poje, ima tudi lepo srce. In kar se o človeku posamezno – se lahko reče o vsem ljudstvu. Iz obilnosti srca se glasijo usta, in kjer ni čednih pesmi, tam tudi prebivati ni veselo.« Pesem naj človeka spremlja od rojstva do smrti, na Slomškove besede spominjajo prireditelji. Slomšek je spodbujal petje doma v okviru družin, pri vsakdanjem delu, pri druženju ljudi in v šoli. Kot duhovnik in škof pa je poudarjal tudi pomen lepega petja pri bogoslužju.

Pri maši bodo sodelovale tri cerkvene glasbene šole: Glasbena šola v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju, Glasbena šola Beltinci in Glasbena in baletna šola A. M. Slomška v Mariboru. »Hkrati se želimo zahvaliti vsem darovalcem in donatorjem, ki so s svojimi darovi pomagali rešiti nepremičnine, v katerih deluje Zavod Antona Martina Slomška,« je pred Slomškovo nedeljo dejal rektor Zavoda A. M. Slomšek dr. Ivan Štuhec.

Nalaganje
Nazaj na vrh