Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koncert V noči s tehnično zahtevnim in redko izvajanim delom pri nas [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
A. R.
Objava: 10. 05. 2024 / 09:13
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2024 / 09:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koncert V noči s tehnično zahtevnim in redko izvajanim delom pri nas [FOTO, VIDEO]
Koncert so doslej dvakrat izvedli v Bernu in enkrat v Zürichu. FOTO: Valter Leban

Koncert V noči s tehnično zahtevnim in redko izvajanim delom pri nas [FOTO, VIDEO]

Simfonični orkester Cantabile po gostovanju v Švici, kjer je z Univerzitetnim zborom DerChor iz Berna na treh razprodanih koncertih navdušil publiko, vabi na ponovitev koncerta v Ljubljani in Logatcu.

Gre za vokalno-instrumentalni projekt imenovan V noči – In the nights – Nachts, h kateremu je bil Simfonični orkester Cantabile povabljen s strani 110-članskega Univerzitetnega zbora DerChor iz Berna. Koncert so med 1. in 5. majem dvakrat izvedli v Bernu in enkrat v Zürichu. Vsi koncerti so bili razprodani, občinstvo pa izjemno navdušeno nad izvedbo.

FOTO: Valter Leban

Glasbeni program je poslušalce popeljal skozi noč in pripeljal do luči in upanja, so sporočili iz Simfoničnega orkestra Cantabile. V programu so izvedli tudi Mendelssohnovo kantato »Die erste Walpurgisnacht« za soliste, zbor in orkester, ki jo je komaj 22-letni skladatelj uglasbil na besedilo istoimenske balade Johanna Wolfganga von Goetheja. »Tehnično zahtevno, 36 minutno delo predstavlja zajeten glasbeni zalogaj, po kakršnih sicer posegajo profesionalni zbori in orkestri in je pri nas zelo redko izvajano,« so zapisali.

FOTO: Valter Leban

V noči iz 30. aprila na 1. maj so marsikje po Sloveniji zagoreli kresovi. Redko kdo ve, da gre za starodaven nemški običaj, ki izhaja še iz časov poganske nordijske mitologije in je že takrat vseboval petje, ples in kurjenje kresov. »Po vzponu krščanstva so v Severni in Srednji Evropi na ta večer začeli praznovati god svete Valpurge, zdravnice in misijonarke na današnjem Bavarskem. 1. maja leta 870 so njene relikvije prenesli v Eichstätt, ki je kmalu postal eno izmed popularnejših romarskih središč. Tradicija pravi, da sv. Valpurga zdravi kugo, steklino in oslovski kašelj, pa tudi preganja čarovnijo. Od takrat naprej so kresovi dobili nov pomen, odganjali so čarovnice in zle duhove,« so pojasnili.


Poleg omenjene skladbe so izzvenela tudi dela skladateljev Josepha Rheinberberja, Roberta Schumanna in Erica Whitacra in nazadnje tudi Antona Foersterja z izvedbo skladbe Večerni ave.

FOTO: Valter Leban

Ponovitev projekta v Sloveniji

Projekt bodo ponovili tudi v Sloveniji. V soboto, 18. maja, bodo gostovali v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, dan kasneje, v nedeljo, 19. maja, pa v športni dvorani Logatec.

Več kot 160 nastopajočih obljublja vokalno-instrumentalni koncert velikih razsežnosti, ki je povezal Slovenijo in Švico. Projekt poteka v sodelovanju z Uradom RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in društvom Kulturni most Švica - Slovenija.

FOTO: Valter Leban

Simfonični orkester Cantabile je pod vodstvom dirigenta Marjana Grdadolnika že leta 2017 sodeloval s švicarskim zborovodjem Ruedijem Kämpfom in mešanim pevskim zborom DerCHOR, pri letošnjem projektu pa so se švicarskim pevcem pridružili tudi izjemni mladi slovenski pevski solisti: Mezzo-sopranistka Ana Plahutnik, tenorist Žiga Lakner in baritonist Peter Grdadolnik.

FOTO: Valter Leban

FOTO: Valter Leban


Nalaganje
Nazaj na vrh