Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Končuje se jubilejno leto Terezije Ávilske

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 15. 10. 2015 / 08:16
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Končuje se jubilejno leto Terezije Ávilske

Končuje se jubilejno leto Terezije Ávilske

Na današnji dan goduje sv. Terezija Velika oz. Ávilska.
Na današnji dan goduje sv. Terezija Velika oz. Ávilska. Letos smo o njej že večkrat pisali, saj je 28. marca minilo 500 let od njenega rojstva. Pri Založbi Družina smo jubilej zaznamovali z večerom, posvečenim prav tej svetnici.

Ogledali smo si film Ubesedena mistika, knjigo Notranji grad pa je predstavil Tomaž Šmid, ki jo je obravnaval pri svojem magistrskem delu. Oboje je na voljo v knjigarnah Založbe Družina po znižani ceni.

Knjige o Tereziji Ávilski

V knjigarnah Založbe Družina lahko poleg omenjene Notranji grad s CD-jem kupite še dve knjigi te svetnice: Pot popolnosti in Lastni življenjepis, ki jih je izdal Samostan Karmeličank Sora.


Magnificat v čast Tereziji Ávilski

Prav sv. Tereziji Ávilski je posvečena tudi letošnja oktobrska številka Magnificata. Njeno podobo opazimo že na naslovnici. V reviji pa sta opisananjeno delo in odnos do duhovnosti kakor ga je razumel papež Benedikt XVI., na ovitku pa se predstavljajo karmeličanke. Poleg tega pa lahko njene misli preberete po vsem Magnificatu.


Maša ob 500-letnici rojstva sv. Terezije Ávilske

V četrtek, 15. oktobra, bo ob 18. uri v župnijski cerkvi sv. Štefana v Sori daroval slovesno mašo upokojeni mariborski nadškof Marjan Turnšek. Tako se bo končalo jubilejno leto Terezije Ávilske.


Razstava in predavanja

MKL - Slovanska knjižnica je v sodelovanju z drugimi institucijami, kot so knjižnice Uršulinskega samostana Ljubljana, Karmeličanskega samostana Sora, španske nacionalne knjižnice ter Knjižnice poštnega in telegrafskega muzeja pri Pošti Španije, pripravila razstavo s spremljevalnim programom o Tereziji Ávilski, ki je na ogled do 3. novembra.


Karmeličanke iz Karmeličanskega samostana Sora

Aplikacija z njenimi mislimi

Karmeličanski red je obletnico zaznamoval z brezplačno mobilno aplikacijo za pametne telefone, na kateri lahko uporabniki vsak dan v letu 2015 prebirajo misli te svetnice in dnevni evangelij (v nemščini). V Googlovih trgovinah je na voljo pod oznako STJ500, uporabljajo pa jo lahko tudi uporabniki Applovih naprav. Z aplikacijo lahko v svoj elektronski poštni predal prejmejo molitvene prošnje. Besedila so objavljena tudi na spletnih straneh karmeličanov v Nemčiji in Avstriji. Hkrati pa so izdali še koledar.

Zbežala je v samostan in prenovila red karmeličank

Sv. Terezija Ávilska goduje 15. oktobra, čeprav je po nekaterih podatkih umrla 4. oktobra zaradi prehoda z julijanskega na gregorijanski koledar. Pri 12 letih ji je umrla mati. Oče Alonso jo je zato v vzgojo zaupal redovnicam avguštinkam v Ávili, kjer je preživela dve leti. V tem času je v njej dozorela želja po redovniškem poklicu. Med različnimi samostani v mestu se je odločila za karmel Učlovečenja, kamor je pred leti vstopila že njena sorodnica. Ker je oče nasprotoval njenim namenom, je leta 1535 v starosti dvajset let na skrivaj pobegnila od doma. Oče je to dejstvo naposled sprejel kot izraz Božje volje. Izhaja iz dogmatične, moralne in disciplinske prenove, ki jo je uveljavil tridentinski cerkveni zbor (1545–1563).

Njena izvirna značilnost in dar Cerkvi je prebujanje notranje vernosti, ki temelji na evangeliju in osebnem izkustvu Boga. Terezija želi človeka privesti do polnega krščanskega življenja. Prenova novega samostana sv. Jožefa, kjer so sestre poskušale obuditi prvotnega duha strogosti in gorečnosti, ki jo je izvedla leta 1562, ji je v zgodovini Cerkve zagotovila posebno mesto.

Vir: arhiv Družine
Foto: Tatjana Splichal, arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh