Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konec brezplačnega bivanja v Vatikanu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 03. 2023 / 09:36
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2023 / 10:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Konec brezplačnega bivanja v Vatikanu
Papež Frančišek se želi odločno soočiti z resnostjo trenutnih gospodarskih razmer. FOTO: Tatjana Splichal

Konec brezplačnega bivanja v Vatikanu

Papež Frančišek je razveljavil določbe, ki so dopuščale brezplačno ali zelo ugodno uporabo nepremičnin v lasti Svetega sedeža.

Kot so ta teden sporočili iz Vatikana, je bil v ta namen izdan poseben dokument ali reskript, saj se želi sveti oče odločno soočiti z resnostjo trenutnih gospodarskih razmer.

Papež je to odločitev sprejel, da bi se tudi Vatikan oz. Sveti sedež »pridružil naraščajočim prizadevanjem v službi vesoljne Cerkve in potrebam, ki jih zahtevajo še posebej resne trenutne gospodarske razmere, s posledično potrebo, da se vsi odpovejo nečemu izrednemu, da se poslanstvu Svetega sedeža nameni več sredstev, tudi s povečanjem prihodkov od upravljanja nepremičninskega premoženja«.

Duhovniki na visokih položajih v rimski kuriji so doslej nepremičnine v lasti Vatikana lahko uporabljali brezplačno ali pa so jih najemali pod zelo ugodnimi pogoji.

Nova določba se nanaša na kardinale, vodje dikasterijev in druge vodilne člane v rimski kuriji, ki bodo morali odslej za bivanje v zgradbah v lasti Svetega sedeža plačevati najemnine v višini cen, kakršne se običajno uporabljajo za osebe, ki nimajo nikakršnih položajev pri Svetem sedežu in v državi Vatikan.

Duhovniki na visokih položajih v kuriji so doslej nepremičnine v lasti Vatikana lahko uporabljali brezplačno ali pa so jih najemali pod zelo ugodnimi pogoji. Pogoji v njihovih trenutnih najemnih pogodbah se ne bodo spremenili do konca veljavnosti dokumentov.

Nalaganje
Nazaj na vrh