Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konec pretvarjanj?

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 13. 07. 2018 / 09:30
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2018 / 09:50
Ustavi predvajanje Nalaganje

Konec pretvarjanj?

Amnesty International je sprejela novo politiko do splava.

Morda se bralci še spomnijo polemike, ki je pred nekaj več kot desetimi leti nastala na relaciji Katoliška cerkev – Amnesty International (AI). Razlog zanjo je bila sprememba v politiki AI, ki o sebi trdi, da je največja nevladna organizacija za človekove pravice, v odnosu do splava. Do avgusta 2007 se namreč AI na programski ravni tako rekoč ni izrekala o splavu, odtlej pa je uradno zagovarja stališče, da je treba omogočiti podporo ženskam, ki želijo splaviti zaradi posilstva, incesta ali za ohranitev svojega zdravja ali življenja.

Še pred sprejetjem take usmeritve so se na odgovorne pri AI kritično obrnili številni predstavniki Cerkve. Njihovo sporočilo je bilo jasno: s podporo splavu AI postaja del prizadevanj, ki jih Cerkev upravičeno umešča v »kulturo smrti«, zaradi česar je postavljena pod vprašaj katoliška podpora organizaciji.

Zgodba je imela tudi prepoznaven slovenski odmev, saj je Komisija Pravičnost in mir pri SŠK na slovenske člane Mednarodnega sveta AI pred odločanjem o spremenjeni politiki naslovila poziv, naj takega proabortivnega zasuka ne podprejo; naj raje »še enkrat premislijo in spremenijo svojo odločitev. Nikoli ni namreč prepozno poiskati pravico za vse ranjene in zatirane člane človeške družine, najsi bodi za noseče ženske kot tudi za najbolj nemočne in tihe, tj. nerojene otroke«.

Pozivi krajevnih Cerkva in Svetega sedeža so leta 2007 naleteli na gluha ušesa in AI je sprejela spremenjen odnos do splava, ga pa je takrat prestavljala kot prizadevanje za dekriminalizacijo splava, ne pa za promoviranje splava kot univerzalne pravice. A so očitno pozabili dodati besedico »še«, namreč, da si tisti čas »še« niso prizadevali za promoviranje splava kot univerzalne pravice. Da bodo to zelo verjetno naredili v enem naslednjih korakov v svojem drsenju po spolzkem proabortivnem nagibu, so že takrat svarili številni kritični opazovalci, zato je bilo za marsikoga le vprašanje časa, kdaj se bo nehalo tovrstno pretvarjanje.

Odgovor je prišel te dni. AI je namreč 9. julija na svoji spletni strani objavila vest, da je na srečanju delegatov v Varšavi potrdila usmeritev, ki države poziva ne le k dekriminalizaciji splava, temveč k temu, naj zagotovijo splošno dostopnost do »varnega in legalnega« splava, ki naj bi v polnosti »spoštoval pravice žena, deklet in drugih ljudi, ki lahko zanosijo«. AI se torej zavzema za promocijo splava kot nekakšne univerzalne pravice, kar so pred leti še zanikali.

Omeniti velja, da so v Varšavi oblikovali tudi svoje stališče glede tega, kako naj države nadzirajo pereče vprašanje mamil: tudi tu gredo prizadevanja AI v smeri dekriminalizacije.

Le kaj bi na tovrstne spremembe dejal ustanovitelj AI, katoličan Peter Benenson, smo se spraševali že pred leti. Vprašanje se zaostreno zastavlja tudi s sedanjem času.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh