Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konec sage v 15. krogu volitev: Kevin McCarthy le prepričal večino

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 01. 2023 / 08:25
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.01.2023 / 08:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Konec sage v 15. krogu volitev: Kevin McCarthy le prepričal večino
Kevinu McCarthyju se je po 15. krogu volitev vendarle oddahnilo. FOTO: Wikipedia

Konec sage v 15. krogu volitev: Kevin McCarthy le prepričal večino

Glasovalna saga ob volitvah novega predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa se je danes ponoči vendarle končala. Večina je v 15. krogu le potrdila republikanca Kevina McCarthyja, s čimer se lahko začne nemoteno delo predstavniškega doma.

McCarthy se je od torka do sinoči neuspešno trudil zagotoviti večino glasov. Vmes mu ni kazalo dobro, v 11. krogu je denimo dobil le še 200 glasov podpore, čeprav imajo republikanci po zmagi na novembrskih vmesnih volitvah v 435-članskem domu 222 sedežev, demokrati pa – po smrti enega od njihovih predstavnikov – le 212.

Prepričal republikanske upornike

Demokratski kandidat Hakeem Jeffries je tako konstantno dobival 212 glasov podpore, medtem ko je McCarthy tehtnico na svojo stran prevesil šele, ko je prepričal glavnino 20 republikanskih upornikov iz t. i. poslanske skupine svoboda, med njimi tudi republikanca slovenskih korenin iz Arizone Paula Gosarja, ki jih sprva ni omajal niti javni poziv nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

216 glasov, ravno dovolj

McCarthy jih je vendarle prepričal s tem, da jim je v zameno za glasove na veliko popuščal, s čimer pa si je otežil predsedniški položaj. Tako je 57-letniku iz Bakersfielda v Kaliforniji v 14. krogu volitev zmanjkal le še en glas podpore, v 15. krogu pa jih je prejel ravno dovolj (216) za izvolitev. Volilo je 434 poslancev, veljavnih glasovnic je bilo 428, njegov tekmec Jeffries pa je ponovno dobil 212 glasov.


Stoječe ovacije in skandiranje

Ko je referentka predstavniškega doma Cheryl Johnson potrdila, da je bil Kevin McCarthy z večino oddanih glasov izvoljen za predsednika predstavniškega doma, je to povzročilo stoječe ovacije republikancev in skandiranje »ZDA, ZDA!«. Glavni McCarthyjevi kritiki v republikanskih vrstah na čelu z Mattom Gaetzem in Lauren Boebert, pa niso ne vstali ne ploskali.

Zaiskrilo se je

Po 14. krogu volitev pa je med republikanci zavrelo. Izmenjava ostrih besed med McCarthyjem in Gaetzem se je stopnjevala do te mere, da je zraven pristopil republikanec iz Alabame Mike Rogers, se nagnil in segel proti Gaetzu, vendar pa ga je še pravočasno za ramo in nato za obraz zgrabil njegov strankarski kolega Richard Hudson in razgreteža odvlekel proč.

Ponosen, da je kristjan

Kevin McCarthy je pred leti na srečanju konservativcev v Washingtonu poudaril, da je »ponosen, da je kristjan«. Kot baptist, je tedaj še dodal, se je zahvalil »mojemu Gospodu in Odrešeniku za njegovo milost, njegovo moč in za to, da me ni nikoli zapustil.« Že več kot tri desetletja je poročen z Judy, s katero imata dva otroka: 25-letno Meghan in dve leti starejšega Connorja.

Nalaganje
Nazaj na vrh