Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družina v Evropi pred številnimi izzivi

Za vas pišejo:
Luka Mavrič, M. M.
Objava: 12. 05. 2023 / 09:59
Oznake: Dogodek, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2023 / 10:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družina v Evropi pred številnimi izzivi
Slovenska predstavnika na konferenci sta bila predsednik Urada za družino pri SŠK in ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore ter tajnik istega urada mag. Luka Mavrič. FOTO: Spletna stran SŠK

Družina v Evropi pred številnimi izzivi

Med 8. in 10. majem je v Bukarešti potekala konferenca Komisije za družino in življenje pri Svetu evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Na njej se je zbralo 40 predstavnikov evropskih škofovskih konferenc iz 22 evropskih držav.

Naslov konference je bil »Gospod, kako bi mogli poznati pot?« (Jn 14,5). Družina v današnji Evropi«. Predsednik komisije CCEE za družino in življenje, nadškof v St. Andreu in Edinburghu Leo Cushley, je poudaril, da je »ta konferenca odgovor na prošnjo papeža Frančiška, naj branimo družino in se zavežemo, da jo bomo varovali pred pritiski ideološke kolonizacije«. Nadškof v Vilni in predsednik CCEE Gintaras Grušas pa je izrazil upanje, da bo srečanje »omogočilo večjo povezanost med Cerkvami in pomagalo ozdraviti Cerkev prek družin«.

Podsekretarka Dikasterija za laike, družino in življenje Gabriela Gambino je predstavila dokument Katehumenatska pot za zakonsko življenje. Opisala in predlagala je tudi nekatere korake, ki jih lahko vsaka Cerkev sprejme za uresničevanje smernic iz dokumenta.

Nadškof v Utrechtu, kardinal Willem Eikj je govoril o katoliškem nauku, o vrednotah in normah glede zakonske zveze in spolnosti. Današnji sekularizirani ljudje zakonske zveze ne vidijo več kot nekaj, kar je ustanovil Bog, ampak zgolj kot človeško institucijo.

FOTO: Spletna stran SŠK

Udeleženci so prisluhnili tudi poročilu Nicole Speranza, generalnega sekretarja FAFCE, ki je opozoril na današnje največje izzive za družine, in sicer z zakonodajnega vidika, tako na evropski kot nacionalni ravni.

V četrtem zasedanju pa je profesor pastoralne teologije na Papeškem teološkem inštitutu Janeza Pavla II, p. Juan José Pérez-Soba, osvetlil »krščansko formacijo v kontekstu družinskega življenja«. Nakazal je tri izhodiščna načela: teologija telesa (po papežu J. P. II.), teologijo ljubezni (po papežu Benediktu XVI.) in pastoralno spreobrnjenje (po papežu Frančišku), ki govori o čustveni formaciji in spremljanju.

Delovna srečanja so se prepletala z dvema trenutkoma skupinskega dela in nacionalnimi poročili. V njih so udeleženci predstavili svoja poročila o razmerah in stanju družine ter odnosa do življenja v posameznih državah. Razpravljali so o izzivih, s katerimi se soočajo današnje družine in Cerkev v Evropi, kjer poteka proces naraščajoče sekularizacije ter proces upadanja verske prakse, z redkimi izjemami. Srečanje kljub temu ni potekalo v pesimističnem vzdušju, ampak v prepoznavanju novih priložnosti za evangelizacijo v današnjem svetu.


Kupi v trgovini

Umirjena družina
Priročniki in vodniki
24,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh